Avsnitten

Här kan du lyssna på alla avsnitt av Olösta Fall.


En produktion av Seow & Nyblin Media.

Säsong 12

S.12 – 135. Koffertmordet i Göteborg

Vattenytan ligger blank mellan Lysekil och Grundsund. Det är tidig morgon och augusti och solen är på väg upp längs horisonten. En sval sensommarmorgon. Du drar in den lätta luften, smakar på den. Än finns sommarsmakerna kvar i den. Det är en lugn morgon. Du känner båten gunga stilla längs vattenytan, när din blick fastnar på någonting en bit ut i vattnet. Vad är det som ligger där och guppar försynt i segelleden? När du kommer närmre ser du att det är en skotskrutig resväska. En makaber lukt sveper förbi. Där och då kan du aldrig ana vad du snart ska få se.


S.12 – 134. Dödsdådet ombord på Viking Sally

År 1994 hände det som inte fick hända. Kryssningsfartyget M/S Estonia sjönk till havets botten. Katastrofen var ett faktum och av de 989 passagerarna ombord var det bara 138 som klarade sig. Men det inte många vet, är att mörkrets skugga hade vilat över detta kryssningsfartyg innan. När fartyget hade ett annat namn, Viking Sally, hände något fruktansvärt på det översta däcket. Det här är en berättelse om mordet på den västtyska studenten Klaus Herman Schelkle och mordförsöket på hans flickvän Bettina Taxis, den 27 juli 1987.


S.12 – 133. Nils Einár Grönberg – Rapparen som sköts till döds

I det första avsnittet i säsong 12 av Olösta Fall berättar vi om mordet på 19 år gamla Nils ”Einár” Grönberg. Den lovande artisten som var en nybliven stjärna på den svenska hiphopscenen, sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober 2021. Det rör sig om en avrättning, och trots att det finns misstänkta, är fallet olöst.

 


Säsong 11

S.11 – 132.  Mysteriet med Näsingemannen

Näsinge – en liten by med cirka 300 invånare, belägen nordost om Strömstad. Här råder ett lantligt lugn och det enda som hörs är fågelkvitter och brummandet från E6:an som går genom det lilla samhället. Här känner alla varandra. Och här händer vanligtvis inte mycket. Men den 25 augusti 2014 gör 24-åriga Evelina och hennes sambo en makaber upptäckt under en promenad med sin hund. Bara 70 meter från sitt hus reagerar deras hund på något som ligger där på den nyslagna åkern. Det ska visa sig vara ett kranium som tillhör en man. En man som i flera år förblir okänd men till sist blir identifierad. Men vad som hände honom och hur hans kvarlevor hamnade där, är fortfarande ett mysterium.


S.11 – 131. Emanuela Orlandis mystiska försvinnande

Solen skiner. Du är sen. Försöker få din bror att skjutsa dig, men han är upptagen. Du går med raska steg mot bussen. Flöjtlektion idag igen. Du vänder dig om och ser ditt hem. För sista gången. I veckans avsnitt berättar vi om den försvunna tonåringen, Emanuela Orlandi, som försvann i Vatikanstaten i Rom den 22 juni 1983. Ett försvinnande som skakat en hel värld och där teorierna varit många, och svaren få. Hur kan man bara gå ut från en flöjtlektion och sedan försvinna från jordens yta?


S.11 – 130. Anne-Elisabeth Hagen – Den försvunna miljardärsfrun

Den 31 oktober 2018, faller regnet på den snöbelagda marken utanför miljardären Tom Hagens hem i Fjellhammar, utanför Oslo i Norge. Tom, som är god för cirka 1,7 miljarder kronor, skyndar sig hem. Det han möts av kommer att förändra hans liv för alltid. För när han öppnar dörren och ropar efter sin hustru, Anne-Elisabeth, får han inget svar. Han sparkar av sig sina skor, samtidigt som oron växer sig stark i magen. Han har under förmiddagen försökt få tag på sin fru, utan att lyckas, och hade nu åkt hem från kontoret för att se att allt stod rätt till med henne. 

Oron skulle visa sig vara befogad. För i villans hall, på en sliten röd trästol, finner han ett brev. På ett A4-papper formuleras det i ord, vad som hänt hans hustru. Det stod att hon hade blivit kidnappad, och för att han någonsin skulle få se henne igen, krävde förövarna att Tom skulle betala 98 miljoner svenska kronor i kryptovaluta som lösensumma. I veckans avsnitt av Olösta Fall kommer du få höra om det mycket uppmärksammade Hagen-fallet. Om 68-åriga Anne-Elisabeth som än idag är försvunnen – och mycket pekar på att hon blivit mördad.


S.11 – 129. Lummelundamordet

Det var senhöst 1972. Solen sken på en klar oktoberhimmel och sommarturisterna hade för länge sedan lämnat Gotland, fårö, snäck och packat ner sina tält i källaren för att samla damm till nästa säsong. Gotland med sina långa vackra stränder, raukar och magiska utflyktplatser låg nu tyst, stilla och vilande.

Kvar fanns öborna, de många bondgårdarna och vinden smekte de karga träden längst kuststräckorna. Men just detta år var det inte bara sommarturisterna som lämnat ön. En man bosatt i Lummelunda går inte att finna. Han som alltid fanns där, på sin gård nära Visby, är som uppslukad av jorden.


S.11 – 128. Hammarbymordet

Du hör steg i trappan, och din mans upprörda röst som ropar “Det är någon galning där nere!”. Dörren till övervåningen stängs igen med en smäll. Du ber barnflickan hämta hjälp. Vettskrämd tar hon sig ner för trappan. När hon befinner sig på nedervåningen möter hon en mördare. I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om ett fall som gått till kriminalhistorien – mordet på Johan Hallbergsson.


S.11 – 127. Mordet på Eva-Marie Strandmark

Klockan är strax efter 4 på morgonen den 30 juni 2004. Den svarta röken stiger upp mot sommarhimlen i det lilla bostadsområdet Öllsjö utanför Kristianstad. Det är ett tidningsbud som upptäcker eldsvådan av en slump och slår larm.

I det röda trähuset som brinner bor Eva-Marie Strandmark, tillsammans med sin treåriga dotter. Hennes dotter sover som tur är inte hemma den natten – men olyckligtvis gör Eva-Marie det. Hon omkommer i vad som först betraktas vara en fruktansvärd brandolycka. Det är först flera veckor senare som polisen gör en makaber upptäckt. Det man trodde var en tragisk olycka skulle visa sig vara något helt annat.


S.11 – 126. Sexualmordet på Solveig Hertzberg

Du sätter på kaffekokaren. Hör det välbekanta ljudet när vattnet börjar puttra. Doften som når dina näsborrar. Du sätter dig i kökssoffan, väntar. Utanför skiner kvällssolen . En tyngd i ditt knä. En av dina katter har hoppat upp och lägger sig bekvämt. Du smeker den mjuka pälsen med högra handens översida. Lyssnar till spinnandet och känner hur kattens små tassar spänner sig och slappnar av mot dina lår utanpå nattlinnet. 

Då ringer det på dörrklockan. Katten jamar när du reser dig upp. Du tar tag i rullatorn och går försiktigt mot dörren. Vad märkligt. Du väntar inte besök vad du minns. Du öppnar ytterdörren och möts av ett bekant ansikte. Vad du inte vet just där och då, är att det är det sista ansikte du någonsin kommer att se igen. Den sista blicken du någonsin kommer att möta. För personen utanför tröskeln, vill dig inte väl. 

I veckans avsnitt berättar vi om mordet på 60 år gamla Solveig Hertzberg som ägde rum i juni 2006, i Tjörnarp norr om Höör i Skåne.


S.11 – 125. Per-Ove Carlssons mystiska död

Onsdagen den 29 april 1992 var till synes en vanlig morgon för Michael Kehannie som var vicerektor på en grundskola i Papua Guinea. Som vanligt vaknade han strax efter sju för att förbereda sig och lyssna på nyheterna innan första lektionen som började klockan åtta. När han gick ned från övervåningen för att ta en dusch mötte han sin skräckslagna fru. Förfärat kunde hon berätta att det droppade blod från taket från det rum som den svenske journalisten Per-Ove Carlsson hade hyrt kvällen innan.


S.11 – 124. Kramforsmordet

I veckans avsnitt berättar vi om det fruktansvärda mordet på 27 år gamla Eva Söderström, i Kramfors 1987. Ett fall som i skrivande stund varit olöst i 36 år. Det är fredagen den 25 september, dagen innan flyttlasset från Kramfors ska gå till Sundsvall. Men det blir ingen flytt för Eva. Istället hittas hon knivhuggen till döds bara 100 meter från sitt familjehem.


S.11 – 123. Teddy Gaude – Offer för det meningslösa våldet

Det är natten till den 1 augusti 1998. Teddy Gaude är 21 år gammal och befinner sig ute på en krogrunda med vänner. Det är högsommar i Stockholm och livet leker. Han har ett skift på restaurangbåten han jobbar på dagen efter men han festar vidare. Kompisgänget som firar en i sällskapets födelsedag går från krog till krog tills klockan närmar sig halv fyra. Teddy och hans vän, som fyllt år, bestämmer sig för att dela en taxi och bege sig hemåt men hamnar i bråk. Den här ödesdigra natten, blev Teddys sista natt i livet. I veckans avsnitt har vi intervjuat Ewy, Teddys mamma.


S.11 – 122. Paul Virtanen – 13-åringen som försvann

I de allra flesta fall när det kommer till barn som försvinner så hittas de igen. De allra flesta levande – men i vissa sorgliga fall avlidna. Oftast handlar det om olyckor, men det finns också de där fruktansvärda fallen när barn har kidnappats och sedan mördats. Fall som du säkert hört talas om och aldrig kommer glömma. Sedan finns det också de få fall fall där försvunna barn aldrig hittas igen. Paul Virtanens fall är ett sådant fall.


S.11 – 121. Robin Sinisalo – Skjuten till döds

Solen skiner klar. Barnskratt och lek hörs från innergården. Det är den 19 januari 2016, och luften är iskall och klar. Du och din bror är på bra humör. Ni har föräldrafritt, och har tagit ledigt från skolan. Ni smiter ut för att tjuvröka, men kommer aldrig längre än till trapphuset. Här förändras livet för en hel familj. En av er dör. Den andre blir förlamad. Och än idag, går mördaren fri.


S.11 – 120. Jesper Billung – Försvunnen på finlandsfärjan

I säsongens första avsnitt berättar vi om försvunne Jesper Billung som försvann ombord på finlandsfärjan Viking Gabriella på sträckan mellan Helsingfors och Stockholm den 2 oktober 2021. Vi pratar med Veronica, som haft en relation med Jesper och är mamman till hans son.


Säsong 10

Nyårsspecial. Mysteriet med 13-årige Alvar Larsson

Det är morgonen den 16 april, 1967. Det är en kylig vårdag, bara några plusgrader och vinden viner utanför fönstrena. Det hela börjar som en helt vanlig morgon hos familjen Larsson på deras gård på Sirkön i sjön Åsnen, cirka två mil söder om Växjö. Men det är en morgon som kommer att förändra allt. Detta är en nyårsspecial av Olösta Fall. Om en pojke som en försvann en kall aprilmorgon. Det var 13-årige Alvar Larsson. Just denna morgon vaknar han tidigt denna och när han sätter ner bara fötter mot det svala sovrumsgolvet är klockan bara 07.30. Det är hans mamma som väcker honom. Frukosten är färdig.


Julspecial. Taxichauffören som försvann

Julspecial. Den 30 november 1997 var en till synes vanlig dag för Thomas Sävenfalk i Stockholm. Han var 40 år gammal och jobbade som taxichaufför, för sitt egna taxibolag. Det var söndag och Thomas hade planer på att åka hem till sin mamma för att fira hennes 62 års dag. Men Thomas dök aldrig upp. Och än idag är han spårlöst försvunnen.


S10 – 119. Zaida Catalán – Mördad i Kongo-Kinshasa

Du är på okänd mark, kämpar för mänskliga rättigheter. För utsatta barn och deras mödrar. Långt borta från ditt hemland. I FNs regi. Du följer ditt hjärta. Men någonstans går någonting fel, och mitt ute i djungeln mister du ditt liv på det mest brutala vis. Allting mörkas ner. Tystas och skrivs om. Men många där ute, kämpar för att sanningen ska komma fram. I veckans avsnitt ska vi berätta för er om mordet på den svenska juristen Zaida Catalán, 2017, i Kongo-Kinshasa. 


S10 – 118. Mordet på kvinnan utan namn 

Sommaren har precis börjat. Det råder ett lugn över Stockholm. Det där lugnet som plötsligt omsveper den annars myllrande storstaden, när sommaren kommer. När båtarna till skärgårdsöarna har gått och bilarna har packats fulla för en sommarsemester på landet samtidigt som trafiken i staden avtar.

Men något står inte rätt till i sommaridyllen. Där i ett skogsparti intill motorvägen E18 i Upplands-Bro, ligger en kvinna orörlig i ett dike. En taxichaufför ringer polisen, som snabbt kommer till platsen och spärrar av. Det ska visa sig att kvinnan är död. Och även om det snart har gått ett halvår sedan den där sommardagen – vet vi fortfarande inte vem hon är. Eller vem som mördade henne.


S10 – 117. Vem mördade Ann-Kristin Malm?

Det är september i Dalby, och hösten hänger tung i luften. Solen värmer, men luften är sval och fuktig. Löven på träden har börjat skifta i färg, från ljust grönt till gult, orange, och slutligen till den djupaste av röda nyanser. Det är som vilken ljum höstdag som helst. Du öppnar din ytterdörr, tar ett djupt andetag och lämnar hemmet. En vanlig höstdag i Dalby.

Tills du ser poliser genomsöka det närliggande området. Spårhundar. Du undrar vad det är som skett, men får inga svar. Inte förrän löpsedlarna sprider sig som en löpeld inne i stan. Kvinna. Försvunnen i Dalby. Den ljumma höstluften känns plötsligt kvävande. Nästan kvalmig. Och i hela 10 veckor framåt, är Dalby genomsökt. Och du frågar dig: Vart är hon? Vad har hänt henne, den där helt vanliga höstdagen i september?


S10 – 116. Mordet på Catrine da Costa – del 2

Del 2 av 2. Vad var det egentligen som hände när Catrine da Costas fall skulle komma att tas upp i domstol? Och hur kommer det sig att fallet har blivit en sådan vattendelare? Vissa är övertygade om att de båda läkarna, eller någon av dem ligger bakom mordet medan andra menar att de är oskyldiga. Många är upprörda över rättegångens utfall och hur männen porträtterades i medierna. Om vi utgår från att läkarna är oskyldiga – vem var det då som styckmördade Catrine?


S10 – 115. Mordet på Catrine da Costa – del 1

Del 1 av 2. Det finns få fall i Sverige som är så omtalade som mordet på Catrine da Costa. En prostituerad kvinna i en oerhört utsatt position hittas styckmördad. En misstänkt obducent och en misstänkt allmänläkare. Ett litet barns vittnesmål, en fotohandlare och en väns dagboksanteckningar. Och ett påstått rättshaveri. Men ännu vet vi inte vad som hände henne. Vem var det som mördade henne? Styckade hennes kropp? Och sedan dumpade det som fanns kvar av henne i sopsäckar intill E4:an i Stockholm i juli 1984? Faktum är att det ens aldrig har fastställts med säkerhet när hon försvann och när hon mördades.


S10 – 114. Robert Fangohrs mystiska försvinnande

I veckans avsnitt ska vi berätta för er om 32 årige Robert Fangohr som den 14 februari 1973, gick ut från sin arbetsplats i Halmstad, efter ett telefonsamtal, för att “ta lite luft”. Detta för att sedan försvinna och aldrig mer synas till. Roberts försvinnande är än idag ett mysterium, även om hans hustru har sina funderingar kring vad som kan ha hänt honom.


S10 – 113. Dubbelmordet i Heinävesi

Vännerna Riitta och Eine begav sig ut på cykelsemester i östra Finland men kom aldrig hem igen. Istället hittades deras kroppar nedgrävda i en mossgrav i augusti 1959. Det skulle visa sig att någon attackerat dem när de ovetandes låg och sov i sitt tält. Efter det fruktansvärda dådet har mordplatsen undanröjts, i hopp om att ingen någonsin skulle hitta dem.


S10 – 112. Dubbelmordet i Onsala

Sveriges guldkust, Onsalahalvön. Småhusbebyggelsen smeker kusten. Arbetsdagen har precis börjat, och du är på väg till det röda torpet i samhället Ryde, i din roll som vårdbiträde. Det är torsdag och morgonen har övergått till förmiddag. Snart helg. Det är ditt andra besök denna vecka hos makarna Jonasson.

Men det ligger en märklig stämning över torpet denna februaridag. Det är någonting som inte riktigt stämmer, men just där och då, vet du inte att den syn du snart ska få se kommer att hemsöka dig resten av livet. Att du, av alla människor som vandrat på denna jord, snart ska komma att vara den första på plats att bevittna ett av Sveriges mest omtalade olösta dubbelmord.

I veckans avsnitt ska vi berätta för er om mordet på 82 år gamla målarmästaren Olof Jonasson, och hans 78 åriga hustru Vendela i Onsala år 1990.


S10 – 111. Mordet på Susanne Lundgren

En lugn lördagskväll, innan sambo och barn åter fyller lägenheten med samtal, skratt och liv. Men någonting sker. Och vad som hände dig, är än idag en gåta. För när din dotter kommer hem från pappa-helgen är du försvunnen. Och när man finner dig, är du inte längre vid liv. I veckans avsnitt ska vi berätta för er om mordet på 29 år gamla Susanne Lundgren som ägde rum i i Bergsjön år 1997.


S10 -110. Styckmordet i Köpenhamn

Den 30 oktober 1986 gjorde en taxichaufför en makaber upptäckt i vattnet i stadsdelen Islands Brygge i Köpenhamn. Flytande mellan några båtar, låg vad som såg ut som likdelar. Nedre delen av en ung kvinnas sönderskurna kropp låg där och guppade i vattnet i Christianshavn-kanalen.Det skulle ta hela 8 månader innan man kunde identifiera den mördade kvinnan. Det skulle visa sig vara en japansk turist vid namn Kazuko Toyonaga, som mött detta fruktansvärda öde under sin semester i Europa.


S10 – 109. Mordet på Alexander Wallberg

Det är den 7 april 2009. Morgonsolen skiner längs Spaldingsgatan i Johanneberg, Göteborg. Alexander låser ytterdörren efter sig, på väg ut i aprilvädret. Påsklovet närmar sig med stormsteg, men än har han någon vecka kvar i skolan innan ledigheten. Klockan är halv nio på morgonen när han öppnar porten, och möts av den ljumma vårdoften där ute på gatan. Alex öppnar porten, kommer ut på Spaldingsgatan 11 och hinner gå ett tiotal meter, innan han helt oförberett träffas bakifrån av en kula i bröstkorgen och faller ihop på trottoaren. Skottet måste ha ekat över hela kvarteret.


S10 – 108. Therése Lidberg – Spårlöst försvunnen

Det är den 7 april 2009. Morgonsolen skiner längs Spaldingsgatan i Johanneberg, Göteborg. Alexander låser ytterdörren efter sig, på väg ut i aprilvädret. Påsklovet närmar sig med stormsteg, men än har han någon vecka kvar i skolan innan ledigheten. Klockan är halv nio på morgonen när han öppnar porten, och möts av den ljumma vårdoften där ute på gatan. Alex öppnar porten, kommer ut på Spaldingsgatan 11 och hinner gå ett tiotal meter, innan han helt oförberett träffas bakifrån av en kula i bröstkorgen och faller ihop på trottoaren. Skottet måste ha ekat över hela kvarteret.


Säsong 9

Olösta Fall logga_500kbSOMMARSPECIAL: Kenneth som försvann

Året var 1975 och 16 årige Kenneth Hermansson från Hjälteby var skoltrött. Han var så pass skoltrött att han sagt att han ville hoppa av skolan, ett oönskat besked som han ska ha levererat till sina föräldrar vid middagsbordet onsdagen den 22 januari 1975. Han ville inte säga varför, och föräldrarna blev upprörda. Kenneth försvann upp på sitt rum efter middagen och spenderade kvällen med en vän på rummet. Men senare den natten skulle Kenneth försvinna. Spårlöst. Utan plånbok. Och utan sitt pass. Faktum är att man knappt ens vet vad han hade på sig vid försvinnandet.


Olösta Fall logga_500kbSOMMARSPECIAL: Taximordet

Stuvsta 1960: Berit Lundqvist sitter bakom ratten i sin taxibil. Det är höst i luften. Löven har ändrat färg från grönt till brandgult, rött och orange. Berit är 24 år gammal, denna höstkväll den 28 september 1960. 


Olösta Fall logga_500kb

SOMMARSPECIAL: Terje – Försvunnen på Muskö

Muskö, en ö i Stockholms skärgård. För att komma dit behöver du ta vägen via en nästan tre kilometer lång biltunnel under havet. En till synes svensk sommaridyll med vackra klippor och sommarstugor. Men ön bär på ett krigshärjat förflutet. Ända sedan 1500-talet har flottan haft militärbas på ön. Den långa tunneln byggdes för att man enkelt skulle kunna ta sig från fastlandet till den enorma örlogsbasen som ligger insprängd i bombsäkert berg på ön. Visst är det märkligt att en man, som var livrädd för tunnlar – så pass rädd att han åkte omvägar för att undvika dem, verkar ha försvunnit från just Muskö? VET DU NÅGOT OM TERJES FÖRSVINNANDE? Kontakta polisen på 114 14.


S9 – 107. Ulrika Åkesson – Det perfekta mordet?

Olösta Fall logga_500kb

Det är sommar och i luften sprider sig festivalstämningen i Helsingborg. Ungdomar möts upp vid Knutpunkten och vandrar glada runt på gatorna i centrum. Någon har hällt tvättmedel i fontänen till den stora trappan vid Kärnanparken. Skummet flyter ner för trapporna, och bubblor följer med vinden i cirklar bland de stora kastanjeträden. Det är en magisk stämning i luften. Kvällen kommer, men du bestämmer dig för att gå hem tidigt. I morgon är en jobbdag och du vill inte vara trött. Men du kommer aldrig till jobbet dagen efter. Istället finner din mamma dig, död, i din egen lägenhet.


S9 – 106. Dubbelmordet i Brattås

Olösta Fall logga_500kb

När du stämplar ut från jobbet för sista gången väntar det som många kallar en enda lång semester. Pensionärslivet. För Tor och Gerd innebar penisonärslivet en lugn tillvaro i Brattås, utanför Härnösand. Men allt skulle få ett fruktansvärt slut den 31 maj 2005. Istället för att få leva sina sista år i frid hittades paret brutalt ihjälslagna på en enslig gård.


S9 – 105. Joakim – Misshandlad till döds

Olösta Fall logga_500kb

Det är en fredagkväll i Vallentuna. Sensommaren håller på att övergå till höst och sommarlovet har passerat i rekordfart. Det är fest och rörelse i centrum och gatorna är fyllda av unga vuxna, som är på väg ut eller på väg hem. Vissa rör sig runt på måfå. Men just denna kväll, är det en av alla dessa unga vuxna som aldrig någonsin kommer att komma hem igen. Istället går han ett fruktansvärt öde till mötes vid en bankomat utanför Ica Kvantum. 


S9 – 104. Styckmordet på Holger Algdal

Olösta Fall logga_500kb

Ett kärlekspar. Två öden. Svartsjuka och våld. Vad händer när offret också är en gärningsman? En kropp hittas av en fritidsdykare och motivet; hämnd? Har någon tagit saker i egna händer? Där på havsbottnen i Strömstad finner man resterna av en kropp.


S9 – 103. Mordet i Rio de Janeiro

Olösta Fall logga_500kb

När den oerhört talangfulle mångsysslaren Mille Ballai investerade i vandrarhemmet Alto Vidigal i Rio de Janeiros slum, hade han en vision om att skapa en förändring för de boende i området. Men hans vistelse blev kort. I slutet av juni 2014, bara 2 månader efter att han flyttat till Rio, så skulle han hittas död i sitt rum på vandrarhemmet. Och än idag är mordet på honom olöst.


S9 – 102. Vem dödade Lasse Wennberg

Olösta Fall logga_500kb

Den 13 juli 1990 blev 17-årige Lasse Wennberg knivhuggen till döds, en sommarkväll i Folkets Park i Hunnebostrand. Men trots många vittnen så kunde aldrig någon åtalas för knivdådet, och Lasses familj har aldrig fått någon upprättelse.


S9 – 101. Krögarmordet i Göteborg

Olösta Fall logga_500kb

Det är höst, oktober. Du är på väg hem från krogen tillsammans med en vän. Ni samtalar i goda vänners lag, har haft en härlig kväll tillsammans. Under promenaden ser ni en man sitta i en trappa, han är till synes medvetslös. Ni stannar till för att hjälpa. Kanske är han för full, kanske har någonting hänt och han behöver hjälp hem. 


S9 – 100. Mordet på pokermiljonären

Olösta Fall logga_500kb

Det är många som drömmer om det, men det är få som lyckas. Att starta upp någonting från grunden, och som entreprenör skapa sin egen framgång. Andreas Oscarsson var en av de få som faktiskt skulle förverkliga sina drömmar och lyckas bli miljonär inom pokerbranschen. Men framgångssagan slutade i tragedi. Han blev brutalt mördad i sitt barndomshem, och bredvid hans döda kropp låg hans 2-årige son och sov.


S9 – 99. Studentmordet

Olösta Fall logga_500kb

Detta avsnitt av Olösta Fall handlar om mordet på 20 år gamla Jeanette Johansson från Järna 1969. Året då Beatles höll sin sista offentliga spelning och den amerikanska filmen Easy Rider hade svensk premiär på bioduken. Det är året som Apollo 11 landade på månen och Neil Armstrong blev den första människan att sätta sin fot på dess okända mark. Men det är också året då en 20-årig kvinna mördas brutalt i Södertälje. Ett mord som 53 år senare fortfarande engagerar och förbryllar. 


S9 – 98. Det tysta mordet på Annie

Olösta Fall logga_500kb

Mordet på 58-åriga Annie Larsson i Vara, har kallats “det tysta mordet”, för att ingen skrev om det. Ingen verkade bry sig att en kvinna blivit strypt till döds i sitt eget hem. I veckans avsnitt av Olösta Fall vill vi uppmärksamma det fruktansvärda som hände Annie, i hopp om att minnet av henne aldrig ska blekna.


S9 – 97. Mordet på 6-åriga Emil Rittbo

Olösta Fall logga_500kb

Det är den 9 december i Hörby. Julmusik hörs i butikerna, och julbelysningen glittrar klar längs gågatan. Två män har dock allt annat än julefrid i sinnet. De stormar in på Sparbanken iklädda rånarluvor och med en AK4a i högsta hugg. Det som inleds som ett bankrån, slutar så mycket värre. En sexårig pojke förlorar sitt liv, en pappa förlorar sitt barn. På väg för att göra en så vardaglig sak som att köpa halstabletter.


S9 – 96. Gunnel Gummesson – Försvunnen i Afghanistan

Olösta Fall logga_500kb

Äventyrliga Gunnel Gummesson som volontärarbetade i Indien på 50-talet, förälskade sig i en amerikansk missionär vid namn Peter Winant. Tillsammans liftade paret på en nästan obefintlig budget i Indien, Pakistan och Afghanistan. De övernattade på enkla tehus eller hos lokalbefolkningen.

Men någonstans på resan gick något fruktansvärt fel. Gunnel som hade planer på att komma hem till Sverige i slutet av augusti 1956 kom aldrig hem igen. Hon slutade höra av sig, och var som uppslukad av jorden. Och hennes amerikanske pojkvän Peter, försvann också utan spår.

Säsong 8


S8 – 95. Susanne Romhag – Kvinnomordet i Gävle

Olösta Fall logga_500kb

Det är höst. Nystart. Och du har precis tagit modet till dig att lämnat den destruktiva kärleksrelation du levt i. Du är rädd. Du vet att han har slagit dig förut. Kanske kommer han att göra det igen. Ringfingret ekar tomt efter förlovningsringen som skulle stått för kärlek och trygghet. För en framtid tillsammans. I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om mordet på 26-åriga Susanne Romhag i Gävle, 1986.


S8 – 94. Marianne den försvunna flickan

Olösta Fall logga_500kb

En 6-årig flicka försvinner från den sömniga sommaridyllen Risør, den 28 augusti 1981. Hon är påväg till närbutiken för att handla godis och glass, men kommer inte hem igen. Fallet Marianne är ett av Norges mest uppmärksammade fall, och nu har en ny dokumentär om fallet släppts med nya avgörande uppgifter.


S8 – 93. Mordet på Inger Stark

Olösta Fall logga_500kb

En kall novembermorgon år 1990 larmar en kvinna om en fruktansvärd upptäckt i Karlstad. Ett par kvinnoben sticker upp från den tunna isskorpan som bildats på vattenytan i Klarälven under natten. Den fastfrusna kroppen identifieras och det visar sig vara Inger Stark som hittats död, och än idag är det brutala mordet på henne olöst.


S8 – 92. Fallet Emilie Meng

Olösta Fall logga_500kbSommaren 2016 försvinner 17 åriga Emilie Meng från Korsør station i Danmark. Emilie och hennes vänner hade haft en natt ute på stan i Slagelse, och klev av tåget vid Korsør station vid 04 på morgonen den 10 juli. Vännerna skulle ta taxi hem, men Emilie ville promenera den sista biten på cirka 4 kilometer hem. Hon vinkade hejdå till vännerna, för vad som skulle visa sig vara sista gången.


S8 – 91. Vad hände Bengt Jäger

Olösta Fall logga_500kbÅr 2013 hittas Bengt 52 år, död i sitt hem i Latikberg. På köksgolvet finner man honom död i en sittande position. Det är blod på hans händer, och under hans fötter. Den träfärgade furutrappan i huset är indränkt i blod. Polisen avskriver fallet som en olyckshändelse. Bengt tros ha ramlat i trappan och slagit sig riktigt illa och att han sedan tagit sig till köket där han avlidit. Men hur kunde ett fall i trappan orsaka så många skador? Och varför fanns det inga blodspår från trappan till köket där Bengt hittades? Vi har pratat med Bengts bonusdotter Vanja.


S8 – 90. Carina Thorén – knivhuggen till döds

Olösta Fall logga_500kbKlockan var strax efter 13:00 tisdagen den 26 september år 2000 som ett samtal inkom till SOS. Någon ringde in ett larmsamtal med anledning av en misstänkt misshandel. En ambulans befann sig i närheten av bostaden där misshandeln pågick och anlände till platsen på bara några minuter. Men det var försent.


S8 – 89. Brevbäraren som försvann

Olösta Fall logga_500kbEn måndag i april 1976 kommer Bosse Jansson inte till jobbet på posten. Han svarar inte i telefon, och ingen öppnar när oroliga vänner ringer på hans dörr. Bosse levde ett lågmält liv, men hade ett brinnande politiskt intresse, var kommunist och talade albanska flytande. Kan det vara därför som polisen har en SÄPO-akt på den försvunne brevbäraren som aldrig hittades?


S8 – 88. Fallet Victor

Olösta Fall logga_500kbI veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om 20 årige Victor Hasselström, som försvann den 18 mars 2009 i Eskilstuna. Tre personer har varit misstänkta för mord i fallet, men ingen har gripits, och Victor är som uppslukad av jorden. Det har gått mer än ett decennium, och försvinnandet ligger på Kalla Fall-gruppens bord. Nya tips behöver komma in för att polisen ska kunna fortsätta söka svaret på frågan – Var är Victor?


S8 – 87. Annica Nordberg – En seriemördares offer?

Olösta Fall logga_500kbDen 26 juni 2007 publiceras en artikel i Aftonbladet med rubriken: “Annicas mördare går fri om 19 dygn”. Preskriptionstiden för mordet på Annica Nordberg närmar sig med stormsteg. Snart skulle tiden för att hitta hennes mördare rinna ut. Precis som rubriken i Aftonbladet antydde hände det som inte fick hända. Hennes mördare fick gå fri. Och det finns faktiskt dem som tror att mördaren som aldrig åkte fast inte bara hade mördat Annica. Kan det ha rört sig om en seriemördare som härjade i Stockholm på 80-talet?


S8 – 86. Casper – Misshandlad till döds

Olösta Fall logga_500kb

Den 28 november 2020 släcktes ett ungt liv alldeles för tidigt. Casper var bara 18 år när han hittades svårt misshandlad i Borlänge. Och hans liv gick inte att rädda. Än idag vet inte hans familj vad som hände den där natten, och vem som ville honom så illa. I veckans avsnitt av Olösta Fall har vi intervjuat Caspers mamma Therese. Vet du något om vad som hänt Casper? Kontakta polisen på 114 14.


S8 – 85. Städmordet i Yxenhult

Olösta Fall logga_500kb

Året är 2016. Samma år som prins Oscar och prins Alexander av Sverige föddes, och terrordådet i Bryssel skedde. Året då Eurovision song contest ägde rum i Globen i Stockholm. Men det är också året då en kvinna hittades död på ett golv i ett hus i skånska Yxenhult i Örkelljunga kommun. En 36 år gammal kvinna från Laholm i Skåne, vid namn Joanna.


S8 – 84. Joakim Ettefjord – Misstänkt människorov

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt har vi intervjuat Sandra Ettefjord, syster till försvunne Joakim Ettefjord, som i skrivande stund varit borta i drygt två år. Han satte sig i sin bil den 26 juni 2019, på väg till Kalix och sin familj, men krockade på vägen och försvann någonstans i skogarna runt länsväg 373 i Långeträsk. Än görs sökinsatser efter honom, men trots att man gjort vissa fynd, så är Joakim som uppslukad av jorden. Polisen utreder ärendet som misstänkt människorov. Och familjen står utan svar på den viktigaste frågan av dem alla: Vad hände egentligen med Joakim? Och vart tog han vägen?


Säsong 7

S7 – 83. Seglarna som försvann i Öresund

Olösta Fall logga_500kb

I säsongens sista avsnitt av Olösta Fall berättar vi för er om Stefan Svensson och Thomas Bjerler, som försvann med sin segelbåt Lecta på Öresund den 20 juli 1966. De är spårlöst försvunna, som uppslukade av havet. Och än idag vet ingen vad som egentligen hände Stefan och Thomas. Råkade dem ut för havets krafter eller finns dem där ute någonstans? 


S7 – 82. Mattias Borg – Försvunnen i Ljungby

Olösta Fall logga_500kb

Den 4 december 2020 kommer Erika hem från jobbet och möts av en glad Mattias. Sonen berättar att han hittat en lärarutbildning med franska som huvudämne i Växjö. Och kommer han in, så kommer han kunna åka och studera utomlands i Frankrike en termin. 17-årige Mattias Borg gör planer inför framtiden. Men ingen visste då att allt skulle förändras så snabbt. För senare den natten skulle han försvinna, och än idag, ett halvår senare, är han fortfarande försvunnen. Och Mattias familj står utan svar. Vad hände den där ödesdigra decembernatten?


S7 – 81. Mardrömmen i Dominikanska Republiken

Olösta Fall logga_500kb

I februari 2020 reste det gifta paret Jessica och Joakim Silva till Dominikanska Republiken, för att skapa nya semesterminnen tillsammans. Men semestern i paradiset blev inte som de tänkt sig. De blev magsjuka och lämnade inte hotellrummet på flera dagar. Plötsligt får Jessicas dotter Elin ett ödesdigert samtal från Joakim. Hennes mamma har hittats död.


S7 – 80. Dödsfallet på Power Meet

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt ska vi berätta för er om det mystiska dödsfallet på en 51 årig man i Västerås år 2013. Vi har valt att byta ut offrets samt den misstänkte hustruns namn, då offrets verkliga identitet inte har nämnts av vare sig polis eller figurerat i känd media. Det är många saker i det här fallet som gör det annorlunda från de klassiska olösta fall vi brukar ta upp. Det rör sig om ett misstänkt mord, ett medialt anonymt offer, och en häktad men frisläppt kvinna. Men det rör sig också om kritik mot en hel del polisiära beslut som tagits kring fallet från det att utredande polis först var på plats.


S7 – 79. Mordet som skakade Gävle

Olösta Fall logga_500kb

I juni 1988 anmäldes Anneli Zetterholm som försvunnen efter en utekväll i Gävle. Hon ska ha sagt hej då till en vän bara några hundra meter från sitt hem, men någonstans där på vägen måste hon ha mött sin mördare. För efter att ha varit försvunnen i en dryg vecka hittas hon död i ett skogsparti på Norrlandet. Och än idag har ingen kunnat dömas för mordet som skakade Gävle.


S7 – 78. Juliamordet

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi för er om det fruktansvärda mordet på 18 år gamla Julia Olteanu som skedde år 1998 i Höganäs. Ett fall som berört och fortfarande berör många. Julia lämnar familjehuset i decemberkvällen för att gå och köpa frukostbröd. Men hon kommer aldrig hem igen. Ännu en ung kvinna mördas, och vi får aldrig glömma bort det fruktansvärda våld som tyvärr har ett starkt fäste i vårt samhälle.


S7 – 77. Elizabeth Stride och Jack the Ripper

Olösta Fall logga_500kb

När Elisabeth Gustafsdotter växte upp på en bondgård i Tumlehed, på den karga västkusten, var det ingen som visste vilket tragiskt öde hon skulle gå till mötes. Hon skulle söka lyckan i London, gifta sig och få namnet Elizabeth Stride. Och blott 44 år gammal, skulle hon hittas död på en bakgård i Whitechapel. Mördad. Av den ökände Jack the Ripper. En seriemördare som gått till historien, för att ha varit särskilt skoningslös och brutal. Och för att han aldrig åkte fast.


S7 – 76. Fallet Yenon Levi

Olösta Fall logga_500kb

Det är den 11 juni 1988. I skogsbrynet på en mindre timmerväg i Rörshyttan ligger det något som inte borde vara där. Det är en MC-förare som ser flugorna som svärmar över kroppen som ligger där, i framstupa sidoläge, med huvudet mot norr och ansiktet ut mot vägen.Kroppen tillhör en man, som en gång var full av liv. En ung man, med hela livet framför sig. Ljuset som brann inom har slocknat. Och själen har lämnat hans döda kropp. Yenon Levi var den döde mannens namn.


S7 – 75. Mordet på Kärlekskullen

Olösta Fall logga_500kb

Veckans avsnitt av Olösta fall handlar om mordet på den 29 åriga trebarnsmamman Ulla Höglund i Södertälje 1970.

Ulla försvinner, och hennes mördade kropp hittas på det omtalade området, Kärlekskullen, dit unga par tar sig för att få en stund ifred.


S7 – 74. Mordet på Veronica Lin

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt berättar vi om mordet på den 30 år gamla småbarnsmamman, Veronica Lin, i Högsbo i västra Göteborg år 2003. Ett fall där den man som misstänktes för anstiftan till mord, och tillslut friades i Tingsrätten. Ett fall, som idag år 2021, 18 år senare, fortfarande inte fått någon fullständig lösning.

Disclaimer: I avsnittet finns felaktig information om att den misstänkte mannen friades i Hovrätten – fallet togs upp i Tingsrätten två gånger och han friades den andra gången. Fallet har aldrig tagits upp i Hovrätten.


S7 – 73. Dawit Isaak – Oskyldigt fängslad

Olösta Fall logga_500kb

Minns du vad du gjorde för 20 år sedan?

Året var 2001. Ett nytt millennium hade precis börjat och den 11 september kraschade två flygplan in i World Trade Center i New York och hela världen stannade upp.

De flesta av oss minns säkert vad vi gjorde, var vi var och bilderna på tornen som rasade. Vi minns också att det gått lång tid sedan dess. Så mycket har hänt, både i våra egna liv och i vår omvärld. Men för en person har tiden stått stilla sedan dess. Ända sedan september 2001 har Dawit Isaak suttit inspärrad. En svensk medborgare, oskyldigt fängslad i sitt hemland Eritrea.


S7 – 72. Spädbarnsmordet i Kungsängen

Olösta Fall logga_500kb

På det lilla vita träkorset står det med snirklig text: ”Okänd flicka, december 2002”. Ett litet spädbarn, som bara fått finnas till i några timmar på vår jord.
Ett barn, som blivit satt till världen, utan att själv fått önska det, och som förlorats, och sörjts till tonerna av ”Sov du lilla videung”. 


S7 – 71. Mysteriet på Oslo Plaza

Olösta Fall logga_500kb

En välklädd kvinna med kortklippt mörk frisyr kliver in i entrén på det exklusiva hotellet Oslo Plaza med sin resväska. Hon är elegant klädd och ljudet av hennes högklackade pumps mot det välputsade golvet överröstar sorlet i receptionen. Hon checkar in, och några i personalen på hotellet gör iakttagelser av henne vid ett fåtal tillfällen de kommande dagarna, innan det tragiska inträffar. Kvinnan kommer aldrig checka ut från Oslo Plaza. Istället hittas hon skjuten till döds på sitt hotellrum och mystiken hopar sig när hon inte kan identifieras.


S7 – 70. Backpackermorden på Nya Zeeland

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om morden på Heidi Paakkonen och Urban Höglin från Storfors i Värmland. Ett fall som många trodde var löst, men som år 2017, plötsligt fick en helomvändning. Ett skriftligt erkännande från ett huvudvittne, lade allt man trodde sig veta i dunkel.


S7 – 69. Försvunnen i Kalifornien

Olösta Fall logga_500kb

I Palo Alto, står lyxvillorna på rad och skiner i den stekheta solen. Och det var hit som svenska Ylva Annika Hagner lockades, som så många andra, för att följa sina drömmar och satsa på sin karriär.
Hon hade slagit sig till ro, pluggade till sin master på Stanford University och hade fått ett prestigefyllt jobb i Silicon Valley. Hon var på god väg mot den amerikanska drömmen. Att lyckas i USA. Men en sen kväll på jobbet förändrades allt.


Säsong 6

S6 – 68. Kriminalteknikern svarar

Olösta Fall logga_500kb

Detta avsnitt är ett specialavsnitt, som ni helt enkelt får som en liten julklapp från oss. Vi har intervjuat kriminalteknikern Uffe från region syd. Ni kommer att få höra lite hur han uppfattar sitt yrke, hur han som kriminaltekniker jobbar på en brottsplats och lite överlag kring yrket. Kan vem som helst bli polis? Och vad gör dessa människor i vita labbrockar egentligen?


S6 – 67. Fallskärmsjägaren som försvann

Olösta Fall logga_500kb

Sommaren 1985 åker en fallskärmsjägare till Frankrike för att bestiga berg i de franska alperna. Christer Poka är van friluftsmänniska och har planerat resan i detalj för att hinna hem till en ny termin på polishögskolan i Solna där han studerar. Men han kommer aldrig hem igen och många tror än idag att Christer försvann frivilligt.


S6 – 66. Marley – Ett av förortens unga offer

Olösta Fall logga_500kb

Den 24:e mars 2015, runt midnatt, inkom ett samtal till polisen om en skjutning på en parkering i bostadsområdet Vårby gård, söder om Stockholm. En ung man hade blivit skjuten i bakhuvudet. Han hade suttit i passagerarsätet i en kompis bil när någon utanför bilen avfyrade ett skott från ett automatvapen. Den unge mannen var 19-årige Marley. En person vars vuxna liv just hade börjat. En person vars liv är så mycket mer värt, än en notis i kvällspressen.


S6 – 65. Mordet på Wisby hotell

Olösta Fall logga_500kb

Natten till den 12 december 1996, tar en eller flera inbrottstjuvar sig in på Wisby hotell. Christina Olofsson arbetar själv i receptionen den natten. Tidigt följande morgon hittas hon död i personalkorridoren. Och bredvid henne ligger mordvapnet. En blodig bultsax. Först många år senare, kunde polisens kalla fall-grupp säkra ett DNA-spår från något av föremålen från mordplatsen. Och nu har de kanske äntligen en chans att hitta Christinas mördare med hjälp av den nya DNA-tekniken.

 

S6 – 63. Ridskolemordet på Östermalm

Olösta Fall logga_500kb

Året var 1996, då det svenska larmnumret ändrades från 90 000 till 112. Ett larmnummer som kom att användas den där natten mellan söndag och måndag den 14 oktober kl 05.09. Samma natt som mordet på den 25 år gamla Per Häggström larmas in. Men vem var det som ringde SOS? Och varför han personen ännu inte avslöjat sin identitet för polisen? Polisens kalla fall grupp i Stockholm har gett oss tillåtelse att spela upp SOS-samtalet.


S6 – 62. Mysteriet med Viola Widegren

Olösta Fall logga_500kb

Den 5 december 1948 rusar en upprörd Viola Widegren ut från föräldrarnas hem i Helgum, Ångermanland. Hon blöder näsblod och har precis blivit misshandlad av sin far. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen. Och händelsen kan vara Sveriges med omtalade försvinnande genom historien.


S6 – 61. Mannen utan hjärta – Del 2

Olösta Fall logga_500kb

Del 2 av 2. Lyssna på den första delen av Mannen utan hjärta innan du lyssnar på denna andra del. Historien om identifieringen av Miguel Angel är som ett kapitel för sig i den här märkliga berättelsen om hans fruktansvärda öde. Allt började med kopian av ett id-kort som hittades i mannens ficka under obduktionen. Ett id-kort som tillhörde Miguel Angel. Men en identifiering har aldrig gjorts genom DNA eller tandkort och det finns en hel del oklarheter om det gick att använda hans fingeravtryck. Faktum är att familjen inte ens är säkra på att det är Miguel Angel som ligger begravd i London och har fått tillåtelse att genomföra en gravöppning för att kunna genomföra en identifiering en gång för alla.


S6 – 60. Mannen utan hjärta – Del 1

Olösta Fall logga_500kb

Del 1 av 2. En manskropp ligger och guppar med ansiktet nedåt i vattnet utanför Lidingö. Det är den 22 september 2005 när polisen tillkallas till platsen. Kroppen skickas till obduktion och mannen identifieras som Miguel Angel Martínez Santamaría. En spansk turist på genomresa i Sverige, och polisen utgår från att det hela rör sig om ett självmord. Den avlidne mannens kropp skickas till London där han vill bli begraven enligt sitt testamente. Och där utförs en ny obduktion – nu av brittiska rättsläkare som gör en underlig upptäckt. Miguels hjärta saknas. Vi har intervjuat Miguels bror Fernando och hans syster Blanca, som fortfarande kämpar för att få svar på vad som hänt deras älskade bror.


S6 – 59. Knivmordet på Jessica Torstensson

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt ska vi förflytta oss till december 1992.
Det är året då 19-åriga Jessica Torstensson förlorar livet. Ett fruktansvärt fall som omtalats som polisiärt uppklarat, men än idag år 2020, har ingen fällts för mordet på den unga kvinnan.


S6 – 58. Vansinnesdådet i Täby

Olösta Fall logga_500kbI veckans avsnitt ska vi röra oss tillbaka i tiden till år 2007. Samma år som The Ark vann melodifestivalen, som Steve Jobs presenterade den första Iphonen och Rihannas låt Umbrella spelades på varje radiostation. Men det är också året då 38-årige Anders Hagberg vandrade gångsträckan mot pendeltågsstationen i Hägernäs, på väg hem efter en arbetsdag, som så många gånger förr. Men just denna tisdag, den 2:a januari 2007, kom Anders aldrig hem igen.


S6 – 57. Försvunnen på finlandsfärjan

Olösta Fall logga_500kbHur kan det vara möjligt för någon att försvinna utan spår ombord på en färja? I veckans avsnitt berättar vi om kinesiska Xun Xu som varit student på KTH i Stockholm. När hon var tillbaks i Sverige för att hälsa på vänner från studietiden, bestämde dem sig för att ta dygnsfärjan till Åbo. Följande morgon, den 21 mars 2009, fångades Xun Xu på en övervakingskamera, förmodlingen påväg upp på övre däck för att se soluppgången. Sedan dess är hon försvunnen.


Olösta Fall logga_500kbS6 – 56. Fallet Michael Wijk – Del 2

Del 2 av 2. Vi fortsätter berättelsen om Michael Wijk. Om du inte lyssnat på del 1 än ber vi dig göra det innan du lyssnar på denna andra del. Hur skulle obduktionsrapporten egentligen tolkas, enligt rättsläkaren som skrev den? Och gick det verkligen att utom rimligt tvivel fastställa att Michaels död var en olycka? Michaels bror Håkan Wijk intervjuas.


Olösta Fall logga_500kbS6 – 55. Fallet Michael Wijk – Del 1

Del 1 av 2. Den 12 september 2014 hittas en illavarslande påse slängd i ett dike utanför Citygross i Karlskrona. Påsen innehåller 51-åriga Michael Wijks viktigaste ägodelar: bland annat hans pass, hans plånbok och hans mobiltelefon. Bara några dagar senare den 15 september hittas han illa tilltygade kropp flytandes i en småbåtshamn. Av någon anledning väljer polisen att avfärda hans död som en drukningsolycka. SVTs Uppdrag Granskning har granskat Michaels fall och funnit stora brister i utredningen. I detta dubbelavsnitt, kommer vi få höra från Michaels Wijks bror Håkan.


Olösta Fall logga_500kbS6 – 54. Vampyrmordet

En ensam kvinna mördas i en etta på Sankt Eriksplan i Stockholm innerstad år 1932. En såsslev, täckt i någonting som liknar blod, hittas på gatan en bit från brottsplatsen. Dåtidens rubriker målade upp en berättelse om ett brutalt mord på en frånskild fru Lindeström, och en mördare som tros ha druckit av sitt offers blod. Men trots den sensationella medierapporteringen, är fallet fortfarande ett av Sveriges märkligaste olösta mordgåtor.


Säsong 5

podcover_highresS5 – 53. Sommarspecial: Vad hände sen?

Dubbelmordet i Linköping är snart inte längre olöst. Men har verkligen gåtan om mordet på Olof Palme blivit löst? Och vad hände med dottern Ebba efter att hennes pappas fall togs upp i Olösta Fall? I årets sommarspecial följer vi upp på några av de fall där det faktiskt hänt saker.


podcover_highresS5 – 52. Mordet i Stuvkällaren

Torsdagen den 13 oktober 2005, arbetar Marie Johansson själv i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg. En underlig kvinna håller sig kvar i butiken efter stängningstid och Marie går ett hemskt öde till mötes.


podcover_highresS5 – 51. Röd Niklas – Flygplanet som försvann

En kall februari 1946 lyfter 10 flygplan från Halmstad. De är alla på väg mot Kalixfors utanför Kiruna. Men under flygningarna går någonting fruktansvärt fel. Precis innan en mellanlandning i Luleå ändrar sig vädret drastiskt, och divisionen befinner sig plötsligt i livsfara. Ett av planen kommer fram till sin destination. Resterande 9 uppmanas att nödlanda. Men bara 8 av dessa 9 går att återfinna.


podcover_highresS5 – 50. Mannen från ingenstans

Någonstans därute i den stora vida världen, så finns det någon som saknar en man. Mannen från ingenstans. Vi vet inte var han hör hemma, men han måste ha haft ett hem som alla andra. Och en dag öppnade han ytterdörren till det där hemmet och gick ut. Kanske sa han farväl, kanske inte? Men det måste finnas någon därute som undrar var han blev av…

Någon som inte vet om att han hamnade där, i det leriga traktorspåret i Ekeby, mördad och oidentifierad.


podcover_highresS5 – 49. Fryshusmordet – En älskad och saknad son

Den 31 december 1994 befinner sig den då 16 år gamla Anders Gustafsson på skinnskallelokalen Höder Dart vid Fryshuset. Någonting den kvällen går fruktansvärt fel, och på nyårsdagen 1995, finner man Anders kropp i ett Saltlager några hundra meter från festlokalen.

I veckans avsnitt har vi intervjuat Anders mamma, Lilian Gustafsson, som aldrig någonsin kommer att ge upp hoppet om att fallet om Anders kommer att bli löst.


podcover_highresS5 – 48. Tvättstugemordet i Örebro
Tvättstugan, en så vardaglig plats som ska vara trygg. En plats i ditt hus, bland dina grannar. Där du borde kunna vara trygg. Men varför är vi så rädda för denna plats om kvällen, när lampan släcks? Kan det vara för att händelser som det som hände Maria Andersson i Örebro år 1995, faktiskt har hänt? Och att det ligger och gnager i bakhuvudet, att sådana hemska saker kan ske – hemska mord på en så alldaglig plats som tvättstugan.


podcover_highresS5 – 47. Elisabeth Jansson – Lämnad att dö
Stora rubriker täcker löpsedlarna. ”17-årig flicka funnen i Upplands Väsby. Mördad”. Du möts av de stora svarta bokstäverna mot den ljusa bakgrunden. Det är den försvunna Elisabeth Jansson som hittats mördad.


podcover_highresS5 – 46. Dahlsjöfallet – Del 2
Del 2 av 2. Det har funnits många olika teorier om vad som hände Dahlsjötrion och Hymme. Vi går igenom några vittnesmål och frågar privatspanaren Jerker Magnusson om hans teorier. Han har intresserat sig för fallet sedan 90-talet och det visar sig att nya uppgifter har kommit fram så sent som i mars 2020. En uppgiftslämnare påstår att Dahlsjötrion var mer kriminella än vad man först trott, och ett ödesdigert misstag kan vara anledningen till att de försvann.


podcover_highresS5 – 45. Dahlsjöfallet – Del 1
Del 1 av 2. Den 29 juli 1965, dagen då tre förbryllande händelser ägde rum i Göteborg. Tre vänner som ska på campingtur försvinner, utan spår. En student på resande fot skickar ett vykort till sina föräldrar från Centralstationen i Göteborg och försvinner. Och ungefär samtidigt, samma dag, sker ett legendariskt bankrån. Vilken koppling har dessa händelser till varandra?


podcover_highresS5 – 44. Mordet på Malin Lindström
Året var 1996. Samma år som Göran Persson blir Sveriges statsminister och kung Carl Gustaf firar sin 50 års dag. Det är också året då den 16-åriga Malin Lindström hoppar på buss 147 mot Husum och aldrig någonsin kommer hem igen.


podcover_highresS5 – 43. Kajsa Jakobsson – Spårlöst försvunnen
Det är en varm sensommardag. Din mamma och din syster är på utflykt, när det ofattbara händer. Mamman hoppar ur bilen. Och försvinner. Spårlöst. I veckans avsnitt av Olösta fall möter vi Kristin Jacobsson, dotter till Kajsa Jakobsson, som försvann under ett besök till Gammelstads kyrkby den 19 augusti 2015.


podcover_highresS5 – 42. Bröderna Tapper – Del 2
Del 2 av 2. Bröderna Tappers försvinnande i Centralamerika hamnade mellan stolarna, och sökningarna kom igång alldeles försent. Det bildades därför en privat räddningstrupp med bland annat brödernas mamma, som reste dit från Sverige med hopp om att få prata med vittnen och försöka få reda på vad som hänt. De kom i kontakt med vittnen som tror sig ha sett bröderna både innan och efter deras försvinnande.


S5 – 41. Bröderna Tapper – Del 1podcover_highres
Del 1 av 2. Bröderna Stefan och Jonas Tapper gav sig ut på sitt livs äventyr år 1998. De skulle cykla från Alaska i norr till Kap Horn i söder men i Belize ändrades planerna drastiskt på grund av en orkan. Många av vägarna var förstörda, och på ett sista vykortet som skickades hem till deras familj, skrev de att de skulle fortsätta sin resa med segelbåt istället. Det finns ingen som med säkerhet vet, vad som hände sen.


podcover_highresS5 – 40. Carlos Pizarros försvinnande
Carlos Pizarro var 4 år gammal när han fick sin autismdiagnos. År 2004 hade han hunnit bli vuxen och ta de första stegen till att bli självständig med en egen lägenhet på ett LSS-boende i Strömsund. Den 9 maj gav han sig ut på en cykeltur, för att aldrig återvända. I veckans avsnitt av har vi intervjuat Carlos mamma Estrella.


podcover_highresS5 – 39. Samlaren Kurt Hellström
1992. Året då USA och Ryssland deklarerar ett formellt avslut på kalla kriget. Då Bingolotto börjar sändas nationellt i Sverige och vi inför tjugokronorssedeln. Men det är också året då ett rånmord skakade om nackaborna. Ett rånmord som trots DNA-spår och gediget polisarbete, nu 2020, fortfarande är ett av Sveriges mest omtalade olösta fall. Mitt i familjetäta Saltsjö-Duvnäs mördas Kurt Hellström i sitt eget hem.


podcover_highres

S5 – 38. Var är Asefa?
Asefa från Hultsfred försvann i maj 2019 och kvar står de anhöriga utan svar. Vi har intervjuat hennes bror Reza som desperat försöker få reda på vad som hänt hans syster.

 

Säsong 4


podcover_highres

S4 – 37. Specialavsnitt – Försvunnen
I årets julspecial önskad av er lyssnare tar vi upp 4 kortare fall om försvunna personer. 21.000 personer – så många försvinner i Sverige varje år. Vi berättar om:
– Lisbeth 83 år, som försvann från Östersund 2019
– Samer 40 år, som försvann Älvsered 2017
– Asefa 21 år, som försvann från Hultsfred 2019
– Henrik 12 år, som försvann från Ängelholm 1999


podcover_highres

S4 – 36. Fallet Emmeli – Del 2
Del 2 av 2. Emmeli Olsson var bara 21 år gammal när hon hittades skjuten i Karlskrona. Om hon blev skjuten eller sköt sig själv blir svårt för en åklagare att bevisa. Tiden innan hennes död befann hon sig i en väldigt utsatt position. Istället för att få vård för sitt missbruk blev hon placerad på ett akutboende där kriminaliteten och drogerna flödade. Vem bär ansvaret för det?I veckans avsnitt har vi intervjuat journalisten Martin Hult från SVT Nyheter Blekinge, som tillsammans med journalisten Erik Alfredsson har granskat Fallet Emmeli för att försöka ta reda på vilket ansvar kommunen och socialtjänsten hade för vad som hände Emmeli.


podcover_highres


S4 – 35. Fallet Emmeli – Del 1
Del 1 av 2. Vad händer när skyddsnäten försvinner, när systemet sviker och man står maktlös inför sitt eget öde? En ung kvinna blir skjuten och vem står ansvarig för hennes liv?Det var den 7 september 2015, strax före kl 22.00, som ett larm inkom om en svårt skadad kvinna i Karlskrona. Det var 21-åriga Emmeli Olsson. När ambulansen når bostadsområdet är det försent.


podcover_highres

S4 – 34. Felix Dahl – Mordet i Goa
2015 hittas en ung man avliden på en enslig grusväg vid den lilla byn Patnem i Indiska Goa. Det visar sig vara den 22 år gamla Felix Dahl. Hur eller varför han befann sig på den lilla stigen är det än idag ingen som vet, och det som den lokala polisen avskriver som en olycka ska visa sig vara någonting helt annat.


podcover_highres

S4 – 33. Annelie Ojonen – Fortfarande försvunnen
I slutet av förra året bestämde polisens kalla fall-grupper att de skulle testa en ny obeprövad metod: nu skulle de be allmänheten om hjälp via polisens hemsida för att få in tips om några utvalda fall.Bland de 15 namn som fanns på listan som kalla fall-gruppen i syd publicerade fanns hennes namn: Annelie Ojonen. Hon skulle också komma att bli en av de som polisen fick in tips om och nu skulle de söka efter henne med spårhundar. Kan det vara så att fallet om försvunna Annelie från Öland äntligen kommer kunna lösas?


podcover_highres

S4 – 32. Matilda – Det saknade barnet
Matilda Blomgrens föräldrars vårdnadstvist var långdragen och hade pågått alldeles för länge. Och mitt i stormens öga befann sig Matilda 6 år gammal. Precis innan vårdnadstvisten äntligen skulle få ett slut i Tingsrätten, så skulle Matilda komma att försvinna tillsammans med sin mamma Elena. Sedan den 5 maj 2013 har ingen i familjen Blomgren fått något levnadstecken från dem. De är spårlöst försvunna och befinner sig troligtvis utomlands. I veckans avsnitt av Olösta Fall intervjuar vi Matildas farmor Annette.


podcover_highres

S4 – 31. Styckmordet på Marua Ajouz
I oktober 2003 gör två svampplockare en fruktansvärd upptäckt i Bokskogen i närheten av Torups rekreationsområde. I en björkdunge finner man ett kranium som visar sig tillhöra en kvinnokropp.

Säsong 3


podcover_highres

S3 – 30. Fallet om Cats Falck och Lena Gräns
Söndagskvällen den 18 november 1984 var kall i Stockholm.Trots att temperaturen var strax över noll grader så var det ändå tillräckligt kallt för att marken i Hammarbyhamnen skulle bli hal som en isbana. Det blev så halt att Cats Falck tappade kontrollen över bilen och körde över kajkanten med sin vän Lena Gräns i passagerarsätet. Om det nu var så det gick till. För det finns många som tror att det som konstaterades vara en tragisk olycka faktiskt var något helt annat. Ett dubbelmord på en grävande journalist och en småbarnsmamma.podcover_highres
S3 – 29. Mordet på Pernilla Theorin
Hur kan en ung kvinna mördas utan att någon blir dömd för mordet? Och hur kommer det sig att en blå T-shirt med gula kronor är det mest centrala i utredningen? I veckans avsnitt av Olösta Fall får du höra om det mystiska mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006.


podcover_highres

S3 – 28. Vad hände Therese?
2004 skulle bli 2005 den nyårsaftonen. Det som skulle vara en glad och bekymmersfri festkväll för systrarna Alexandersson slutade i förvirring, berusning och sedan inträffade det som inte fick hända. Therese försvann. Och när hennes kropp upphittades drygt 6 månader senare i en sjö gick inte dödsorsaken att fastställa men Leif GW Persson misstänker brott. Vad hände egentligen Therese Alexandersson?


podcover_highres
S3 – 27. Annies mystiska död – Del 2
Del 2 av 2.
Annies sista dagar i livet kantades av mystiska händelser. En stalker som utgav sig för att vara en känd rugbyspelare men visade sig vara någon annan uppvaktade henne. Telefonsamtal som ska ha ägt rum mellan Annie och hennes bästa vän finns inte att hitta i några samtalslistor. Men viktigast av allt: Annie uttryckte en oro till sina vänner och sin familj, dagarna innan hon hittades död, men hon kunde inte riktigt säga vad som pågick.


podcover_highres
S3 – 26. Annies mystiska död – Del 1
Annie Börjesson hittades död på en strand i Skottland under mystiska omständigheter i december 2005. Hennes död avfärdades snabbt av myndigheterna och polisen i Skottland som antingen en drunkningsolycka eller självmord. Men varför hemligstämplades en utredning som kommit fram till att inget brott misstänks? Och varför har varken familjen eller medierna fått ta del av utredningen som så snabbt lades ned?


podcover_highres
S3 – 25. Mannen i brunnen
På en gammal övergiven gård i Långaröd, Hörby kommun, gör en spolbilschaufför ett makabert fynd. Ett fynd, som visar sig vara en man som som försvunnit 18 år tidigare.


Sommarspecial


podcover_highres
24. Nyckeln til Palmemordet – Del 3
Sommarspecial – Del 3 av 3. Den grävande journalisten.
När Jan Stocklassa följer Stieg Larssons spår stöter han på det fingrerade namnet Jakob Thedelin. Det visar sig vara en person som inte bara hatar Palme, han är dessutom fruktansvärt lik fantombilden på Olof Palmes mördare. Jan bestämmer sig för att göra en undercover-operation för att ta reda på mer. I veckans avsnitt, sista delen av Nyckeln till Palmemordet, får du höra de inspelningar som Jan spelat in vid mötet med Jakob Thedelin. Kommer mordet på Sveriges statsminister att få en lösning?


podcover_highres
23. Nyckeln til Palmemordet – Del 2

Sommarspecial – Del 2 av 3. Palmehatet.
I veckans avsnitt gör vi en djupdykning i motiven som enligt Stieg Larsson och Jan Stocklassa låg bakom mordet. Palmhatet och Sydafrika-spåret, hur hänger det ihop? Och varför är den mytomspunna mannen Bertil Wedin så intressant, enligt Steg Larssons teorier?


podcover_highres


22. Nyckeln til Palmemordet – Del 1
Sommarspecial – Del 1 av 3. Journalisten och författaren Jan Stocklassa har fått tillgång till deckarförfattaren Stieg Larssons arkiv om mordet på Olof Palme. Men vad är så speciellt med just hans arkiv? Jan anser att det innehåller nyckeln till Palmemordet och att mordgåtan kommer få en lösning inom bara några år.


Säsong 2


podcover_highres
S2 – 21. Fallet om Johan Asplund
Snön ligger tung över Bosvedjan i Sundsvall, och dagarna har blivit kortare och mörkare. Pulkabackarna är fyllda av skrattande barn, och julen närmar sig med stormsteg. Det är November 1980, året då prinsessan Viktoria blir kronprinsessa, året då Ronald Reagan vann USAs 40e presidentval och Sverige ställer fram klockan en timme, då man inför sommartid för första gången sedan 1916. Men det är också året, då en 11 årig pojke ska komma att försvinna från sitt hem i bostadsområdet Bosvedjan i norra Sundsvall.


podcover_highres
S2 – 20. En värmländsk mordgåta – del 2
Del 2 av 2. Det omtalade mordet på radiohandlaren David Bengtsson i Karlstad 1942, preskriberades redan 1967. Om du inte redan har lyssnat på förra veckans avsnitt: Avsnitt 19: En värmländsk mordgåta del 1, så gör det först.

 


podcover_highres
S2 – 19. En värmländsk mordgåta – del 1
Del 1 av 2. Det omtalade mordet på radiohandlaren David Bengtsson i Karlstad 1942, preskriberades redan 1967. Inget fall är mindre viktigt, så i en serie på två delar djupdyker vi i polisens förundersökning från 1940-talet och denna värmländska mordgåta som fortfarande förbryllar den som tar sig tiden att lyssna.


podcover_highres
S2 – 18. Juliet Kavinga
I maj 2005 försvinner den gravide Julia Kavinga spårlöst. Hennes vänner anar onåd, men då Juliet befinner sig illegalt i landet vågar de inte kontakta polisen angående hennes försvinnande. Den 30 juli 2006, mer än ett år senare, flyter en kvinnokropp upp i Mälaren vid Lullehovsbron ute på Ekerö. Det är Juliet.


podcover_highres
S2 – 17. Helena Andersson
Natten mot den 14 juni 1992 var sista gången som Helena Andersson syntes till. Hon hade varit ute och dansat med vänner på Stadshotellet i Mariestad när hon skulle bege sig hem. Natten övergick till tidig morgon och Helena kom aldrig hem. Istället hittades några av hennes tillhörigheter utspridda i närheten av hennes familjehem. Hennes ringar och hennes blodiga sandaler.


podcover_highres
S2 – 16. Sigtunafallet
Det är den 24:e oktober 1993, när ett kompisgäng i 20 årsåldern bestämmer sig för att ta en krogrunda på utestället Plantagen, på Stora Gatan 34 i Sigtuna. De är vid gott humör och på bussen in till stan skapar de sig nya bekantskaper. Kvällen är ung och stan bjuder på ett glatt uteliv. Men historien slutar helt i motsatsen till glädjefyllt. Under natten försvinner 19-årige Örjan Sellin spårlöst.


podcover_highres
S2 – 15. Var är Lucas Löfström?
UPPDATERING (2019-06-28): Det har nu bekräftats av Missing People att Lucas har hittats död. I nuläget misstänker polisen inget brott. Lucas var bara 19 år gammal när han försvann spårlöst från Strömsund den 14 september förra året. Nu har han varit saknad i ett halvår och hans familj står fortfarande utan svar.


podcover_highres
S2 – 14. Dubbelmordet i Linköping

Uppdatering: Fallet löst. I September 2020 dömdes en 37 årig man för mordet. Mannen har erkänt och dömdes den 1 oktober till rättspsykiatrisk vård för morden.

Det är klockan 07.50 på morgonen den 19 oktober 2004 som en fruktansvärd händelse skakar Linköping. Det är på Kanberget i ett lugn villaområdet som det oförklarliga sker. Ett brutalt knivmord som kostar en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna livet. Fallet har gäckat polisen i mer än 14 år, och det är efter mordet på stadsminister Olof Palme en av de största svenska utredningarna som gjorts.


podcover_highres
S2 -13 Serievåldtäktsmannen
Tänk att någon följer efter dig på cykel i flera kilometer. Hur mycket du än intalar dig själv att du inte kan vara förföljd så sker plötsligt det otänkbara. Han som följer efter dig cyklar in i dig. Och det är inte av misstag. Detta avsnitt handlar om den cyklande serievåldtäktsmannen i Malmö som överföll tre kvinnor under sommaren 2018.


podcover_highres
S2 -12. Kenneth – Dödsorsak okänd
Det är natten mellan onsdagen den 10 november och torsdagen den 11 november år 2010, som ett larm inkommer till SOS. En brand har utbrutit i en källarlokal i Ängelholm.


Säsong 1


podcover_highres
S1 – 11. Rånmordet på Odengatan
Detta är ett bonusavsnitt av Olösta Fall, med Sofie Nyblin och Nathalie Seow. I dagens avsnitt ska vi berätta för er om mordet på den 72 åriga porslinsbutiksägaren, Bengt Norman, i Stockholm 1998.


podcover_highres
Specialavsnitt: Lyssnarfrågor
I dagens avsnitt svarar vi på alla lyssnarfrågor som trillat in och ni får veta lite mer om vad som sker bakom kulisserna.
Glad advent, god jul och ett riktigt gott nytt år!


podcover_highres
S1 – 10. Robin Nilsson – Kampen om rättvisa
Robin Nilsson hade precis kommit hem till familjen i Falkenberg efter en lång resa till Australien. Familjen återförenades igen efter 1,5 år. Men lyckan blev inte långvarig.


podcover_highres
Bonus: 1. Var är Patrik? – Intervju med pappa Jörgen

I detta bonusavsnitt får du höra en exklusiv intervju med Patriks pappa Jörgen, om kampen bakom kulisserna och besvikelsen mot en skola som vägrar ta ansvar för sina elevers mentala hälsa.


podcover_highres
S1 – 9. Lennart Lelle Hildebrand – Sanningens tid är nu

Ibland när man läser rubrikerna i kvällspressen känns de som tagna ur en film. Det låter för otroligt för att vara sant. Lennart Lelle Hildebrands försvinnande den 25 januari 1999 är ett sådant fall som kantas av otroliga omständigheter.


podcover_highres
S1 – 8. De försvunna flickorna – Del 2

Jasmina Jasharaj var bara 6 år när hon försvann den 28 juli 1997 i Sävsjö. Polisen misstänker att hon har utsatts för brott och de dömda barnmördarna Ulf Olsson och Anders Eklund har varit aktuella i utredningen. Bara en månad innan Jasminas försvinnande försvann åttaåriga Mariam Adam bara några mil bort. Kan Jasminas försvinnnande ha en koppling till Mariams?


podcover_highres
S1 – 7. De försvunna flickorna – Del 1

Mariam Adam var bara 8 år när hon försvann den 27 juni 1997 från en lägergård i Hultafors där hon hållit sig gömd med sin familj efter ett negativt utvisningsbeslut. Polisen misstänkte inledningsvis hennes pappa utan att några bevis fanns för att han ska ha legat bakom hennes försvinnande.


podcover_highres
S1 – 6. Mordet på Linda Chen

Det är Fredagen den 29 juli 2009. Solen skiner på himlen och Linda Chen, 32 år från Falun, och hennes fästman, 34 år, njuter av varsin glass på en uteservering på Torsångs Café i Borlänge. De är nykära, och ska gifta sig i stora kopparbergs kyrka i Falun om drygt en vecka. Men det blir inget bröllop. Dagen efter parets besök i Borlänge försvinner nämligen Linda spårlöst. Hon hittas senast brutalt mördad. Men, vem var mördaren egentligen?


podcover_highres
S1 – 5. Backpackern som försvann

Max Castor backpackade som 20-åring i Australien år 2004. Som så många unga efter studenten ville han fly alla måsten i Sverige och ge sig av. Av okänd anledning skickade han plötsligt hem alla sina tillhörigheter och ett brev till sin familj som förklarade att han skulle försvinna. Vad hände egentligen Max?


podcover_highres
S1 – 4. Mordet på Amiralsgatan

Torsdagen den 12e januari 2017 hittas en ung man skjuten vid busshållplatsen på Amiralsgatan, vid station Rosengård i Malmö. Det är den 16 åriga Ahmed Obaid, som är på väg hem från ett träningspass. Nu, mer än ett och ett halvt år efter mordet, är Ahmeds mördare fortfarande på fri fot. Utredningen pågår fortfarande, men bevisen är svaga och medierna har tystnat.


podcover_highres
S1 – 2. Sommarmordet i Göteborg

Morgonen till söndagen den 24 juli 1994 hittas en kropp på Östra kyrkogården i Göteborg. Kroppen är avklädd och kläderna hittas i ett närliggande buskage. Det är en ung kvinna, och det bekräftas snabbt att hon blivit strypt till döds. Kroppen tillhör den 16 åriga Malin Olsson från Dalsed.


podcover_highres
S1 – 1. Var är Patrik?

Patrik Linfeldt var på väg hem till Malmö från Falun och skulle byta tåg på stationen i Mjölby men steg av på fel station och försvann. Det har nu gått mer än ett år sedan Patriks försvinnande.

prenumererapå