Avsnitten

Här kan du lyssna på alla avsnitt av Olösta Fall.


En produktion av Seow & Nyblin Media.

 

Säsong 8

S8 – 88. Fallet Victor

Olösta Fall logga_500kbI veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om 20 årige Victor Hasselström, som försvann den 18 mars 2009 i Eskilstuna. Tre personer har varit misstänkta för mord i fallet, men ingen har gripits, och Victor är som uppslukad av jorden. Det har gått mer än ett decennium, och försvinnandet ligger på Kalla Fall-gruppens bord. Nya tips behöver komma in för att polisen ska kunna fortsätta söka svaret på frågan – Var är Victor?


S8 – 87. Annica Nordberg – En seriemördares offer?

Olösta Fall logga_500kbDen 26 juni 2007 publiceras en artikel i Aftonbladet med rubriken: “Annicas mördare går fri om 19 dygn”. Preskriptionstiden för mordet på Annica Nordberg närmar sig med stormsteg. Snart skulle tiden för att hitta hennes mördare rinna ut. Precis som rubriken i Aftonbladet antydde hände det som inte fick hända. Hennes mördare fick gå fri. Och det finns faktiskt dem som tror att mördaren som aldrig åkte fast inte bara hade mördat Annica. Kan det ha rört sig om en seriemördare som härjade i Stockholm på 80-talet?


S8 – 86. Casper – Misshandlad till döds

Olösta Fall logga_500kb

Den 28 november 2020 släcktes ett ungt liv alldeles för tidigt. Casper var bara 18 år när han hittades svårt misshandlad i Borlänge. Och hans liv gick inte att rädda. Än idag vet inte hans familj vad som hände den där natten, och vem som ville honom så illa. I veckans avsnitt av Olösta Fall har vi intervjuat Caspers mamma Therese. Vet du något om vad som hänt Casper? Kontakta polisen på 114 14.


S8 – 85. Städmordet i Yxenhult

Olösta Fall logga_500kb

Året är 2016. Samma år som prins Oscar och prins Alexander av Sverige föddes, och terrordådet i Bryssel skedde. Året då Eurovision song contest ägde rum i Globen i Stockholm. Men det är också året då en kvinna hittades död på ett golv i ett hus i skånska Yxenhult i Örkelljunga kommun. En 36 år gammal kvinna från Laholm i Skåne, vid namn Joanna.


S8 – 84. Joakim Ettefjord – Misstänkt människorov

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt har vi intervjuat Sandra Ettefjord, syster till försvunne Joakim Ettefjord, som i skrivande stund varit borta i drygt två år. Han satte sig i sin bil den 26 juni 2019, på väg till Kalix och sin familj, men krockade på vägen och försvann någonstans i skogarna runt länsväg 373 i Långeträsk. Än görs sökinsatser efter honom, men trots att man gjort vissa fynd, så är Joakim som uppslukad av jorden. Polisen utreder ärendet som misstänkt människorov. Och familjen står utan svar på den viktigaste frågan av dem alla: Vad hände egentligen med Joakim? Och vart tog han vägen?


Säsong 7

S7 – 83. Seglarna som försvann i Öresund

Olösta Fall logga_500kb

I säsongens sista avsnitt av Olösta Fall berättar vi för er om Stefan Svensson och Thomas Bjerler, som försvann med sin segelbåt Lecta på Öresund den 20 juli 1966. De är spårlöst försvunna, som uppslukade av havet. Och än idag vet ingen vad som egentligen hände Stefan och Thomas. Råkade dem ut för havets krafter eller finns dem där ute någonstans? 


S7 – 82. Mattias Borg – Försvunnen i Ljungby

Olösta Fall logga_500kb

Den 4 december 2020 kommer Erika hem från jobbet och möts av en glad Mattias. Sonen berättar att han hittat en lärarutbildning med franska som huvudämne i Växjö. Och kommer han in, så kommer han kunna åka och studera utomlands i Frankrike en termin. 17-årige Mattias Borg gör planer inför framtiden. Men ingen visste då att allt skulle förändras så snabbt. För senare den natten skulle han försvinna, och än idag, ett halvår senare, är han fortfarande försvunnen. Och Mattias familj står utan svar. Vad hände den där ödesdigra decembernatten?


S7 – 81. Mardrömmen i Dominikanska Republiken

Olösta Fall logga_500kb

I februari 2020 reste det gifta paret Jessica och Joakim Silva till Dominikanska Republiken, för att skapa nya semesterminnen tillsammans. Men semestern i paradiset blev inte som de tänkt sig. De blev magsjuka och lämnade inte hotellrummet på flera dagar. Plötsligt får Jessicas dotter Elin ett ödesdigert samtal från Joakim. Hennes mamma har hittats död.


S7 – 80. Dödsfallet på Power Meet

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt ska vi berätta för er om det mystiska dödsfallet på en 51 årig man i Västerås år 2013. Vi har valt att byta ut offrets samt den misstänkte hustruns namn, då offrets verkliga identitet inte har nämnts av vare sig polis eller figurerat i känd media. Det är många saker i det här fallet som gör det annorlunda från de klassiska olösta fall vi brukar ta upp. Det rör sig om ett misstänkt mord, ett medialt anonymt offer, och en häktad men frisläppt kvinna. Men det rör sig också om kritik mot en hel del polisiära beslut som tagits kring fallet från det att utredande polis först var på plats.


S7 – 79. Mordet som skakade Gävle

Olösta Fall logga_500kb

I juni 1988 anmäldes Anneli Zetterholm som försvunnen efter en utekväll i Gävle. Hon ska ha sagt hej då till en vän bara några hundra meter från sitt hem, men någonstans där på vägen måste hon ha mött sin mördare. För efter att ha varit försvunnen i en dryg vecka hittas hon död i ett skogsparti på Norrlandet. Och än idag har ingen kunnat dömas för mordet som skakade Gävle.

 


S7 – 78. Juliamordet

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi för er om det fruktansvärda mordet på 18 år gamla Julia Olteanu som skedde år 1998 i Höganäs. Ett fall som berört och fortfarande berör många. Julia lämnar familjehuset i decemberkvällen för att gå och köpa frukostbröd. Men hon kommer aldrig hem igen. Ännu en ung kvinna mördas, och vi får aldrig glömma bort det fruktansvärda våld som tyvärr har ett starkt fäste i vårt samhälle.


S7 – 77. Elizabeth Stride och Jack the Ripper

Olösta Fall logga_500kb

När Elisabeth Gustafsdotter växte upp på en bondgård i Tumlehed, på den karga västkusten, var det ingen som visste vilket tragiskt öde hon skulle gå till mötes. Hon skulle söka lyckan i London, gifta sig och få namnet Elizabeth Stride. Och blott 44 år gammal, skulle hon hittas död på en bakgård i Whitechapel. Mördad. Av den ökände Jack the Ripper. En seriemördare som gått till historien, för att ha varit särskilt skoningslös och brutal. Och för att han aldrig åkte fast.


S7 – 76. Fallet Yenon Levi

Olösta Fall logga_500kb

Det är den 11 juni 1988. I skogsbrynet på en mindre timmerväg i Rörshyttan ligger det något som inte borde vara där. Det är en MC-förare som ser flugorna som svärmar över kroppen som ligger där, i framstupa sidoläge, med huvudet mot norr och ansiktet ut mot vägen.Kroppen tillhör en man, som en gång var full av liv. En ung man, med hela livet framför sig. Ljuset som brann inom har slocknat. Och själen har lämnat hans döda kropp. Yenon Levi var den döde mannens namn.


S7 – 75. Mordet på Kärlekskullen

Olösta Fall logga_500kb

Veckans avsnitt av Olösta fall handlar om mordet på den 29 åriga trebarnsmamman Ulla Höglund i Södertälje 1970.

Ulla försvinner, och hennes mördade kropp hittas på det omtalade området, Kärlekskullen, dit unga par tar sig för att få en stund ifred.


S7 – 74. Mordet på Veronica Lin

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt berättar vi om mordet på den 30 år gamla småbarnsmamman, Veronica Lin, i Högsbo i västra Göteborg år 2003. Ett fall där den man som misstänktes för anstiftan till mord, och tillslut friades i Tingsrätten. Ett fall, som idag år 2021, 18 år senare, fortfarande inte fått någon fullständig lösning.

Disclaimer: I avsnittet finns felaktig information om att den misstänkte mannen friades i Hovrätten – fallet togs upp i Tingsrätten två gånger och han friades den andra gången. Fallet har aldrig tagits upp i Hovrätten.


S7 – 73. Dawit Isaak – Oskyldigt fängslad

Olösta Fall logga_500kb

Minns du vad du gjorde för 20 år sedan?

Året var 2001. Ett nytt millennium hade precis börjat och den 11 september kraschade två flygplan in i World Trade Center i New York och hela världen stannade upp.

De flesta av oss minns säkert vad vi gjorde, var vi var och bilderna på tornen som rasade. Vi minns också att det gått lång tid sedan dess. Så mycket har hänt, både i våra egna liv och i vår omvärld. Men för en person har tiden stått stilla sedan dess. Ända sedan september 2001 har Dawit Isaak suttit inspärrad. En svensk medborgare, oskyldigt fängslad i sitt hemland Eritrea.


S7 – 72. Spädbarnsmordet i Kungsängen

Olösta Fall logga_500kb

På det lilla vita träkorset står det med snirklig text: ”Okänd flicka, december 2002”. Ett litet spädbarn, som bara fått finnas till i några timmar på vår jord.
Ett barn, som blivit satt till världen, utan att själv fått önska det, och som förlorats, och sörjts till tonerna av ”Sov du lilla videung”. 

 


S7 – 71. Mysteriet på Oslo Plaza

Olösta Fall logga_500kb

En välklädd kvinna med kortklippt mörk frisyr kliver in i entrén på det exklusiva hotellet Oslo Plaza med sin resväska. Hon är elegant klädd och ljudet av hennes högklackade pumps mot det välputsade golvet överröstar sorlet i receptionen. Hon checkar in, och några i personalen på hotellet gör iakttagelser av henne vid ett fåtal tillfällen de kommande dagarna, innan det tragiska inträffar. Kvinnan kommer aldrig checka ut från Oslo Plaza. Istället hittas hon skjuten till döds på sitt hotellrum och mystiken hopar sig när hon inte kan identifieras.


S7 – 70. Backpackermorden på Nya Zeeland

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt av Olösta Fall berättar vi om morden på Heidi Paakkonen och Urban Höglin från Storfors i Värmland. Ett fall som många trodde var löst, men som år 2017, plötsligt fick en helomvändning. Ett skriftligt erkännande från ett huvudvittne, lade allt man trodde sig veta i dunkel.


S7 – 69. Försvunnen i Kalifornien

Olösta Fall logga_500kb

I Palo Alto, står lyxvillorna på rad och skiner i den stekheta solen. Och det var hit som svenska Ylva Annika Hagner lockades, som så många andra, för att följa sina drömmar och satsa på sin karriär.
Hon hade slagit sig till ro, pluggade till sin master på Stanford University och hade fått ett prestigefyllt jobb i Silicon Valley. Hon var på god väg mot den amerikanska drömmen. Att lyckas i USA. Men en sen kväll på jobbet förändrades allt.


Säsong 6

S6 – 68. Kriminalteknikern svarar

Olösta Fall logga_500kb

Detta avsnitt är ett specialavsnitt, som ni helt enkelt får som en liten julklapp från oss. Vi har intervjuat kriminalteknikern Uffe från region syd. Ni kommer att få höra lite hur han uppfattar sitt yrke, hur han som kriminaltekniker jobbar på en brottsplats och lite överlag kring yrket. Kan vem som helst bli polis? Och vad gör dessa människor i vita labbrockar egentligen?

 


S6 – 67. Fallskärmsjägaren som försvann

Olösta Fall logga_500kb

Sommaren 1985 åker en fallskärmsjägare till Frankrike för att bestiga berg i de franska alperna. Christer Poka är van friluftsmänniska och har planerat resan i detalj för att hinna hem till en ny termin på polishögskolan i Solna där han studerar. Men han kommer aldrig hem igen och många tror än idag att Christer försvann frivilligt.


S6 – 66. Marley – Ett av förortens unga offer

Olösta Fall logga_500kb

Den 24:e mars 2015, runt midnatt, inkom ett samtal till polisen om en skjutning på en parkering i bostadsområdet Vårby gård, söder om Stockholm. En ung man hade blivit skjuten i bakhuvudet. Han hade suttit i passagerarsätet i en kompis bil när någon utanför bilen avfyrade ett skott från ett automatvapen. Den unge mannen var 19-årige Marley. En person vars vuxna liv just hade börjat. En person vars liv är så mycket mer värt, än en notis i kvällspressen.

 


S6 – 65. Mordet på Wisby hotell

Olösta Fall logga_500kb

Natten till den 12 december 1996, tar en eller flera inbrottstjuvar sig in på Wisby hotell. Christina Olofsson arbetar själv i receptionen den natten. Tidigt följande morgon hittas hon död i personalkorridoren. Och bredvid henne ligger mordvapnet. En blodig bultsax. Först många år senare, kunde polisens kalla fall-grupp säkra ett DNA-spår från något av föremålen från mordplatsen. Och nu har de kanske äntligen en chans att hitta Christinas mördare med hjälp av den nya DNA-tekniken.

 

S6 – 63. Ridskolemordet på Östermalm

Olösta Fall logga_500kb

Året var 1996, då det svenska larmnumret ändrades från 90 000 till 112. Ett larmnummer som kom att användas den där natten mellan söndag och måndag den 14 oktober kl 05.09. Samma natt som mordet på den 25 år gamla Per Häggström larmas in. Men vem var det som ringde SOS? Och varför han personen ännu inte avslöjat sin identitet för polisen? Polisens kalla fall grupp i Stockholm har gett oss tillåtelse att spela upp SOS-samtalet.

 


S6 – 62. Mysteriet med Viola Widegren

Olösta Fall logga_500kb

Den 5 december 1948 rusar en upprörd Viola Widegren ut från föräldrarnas hem i Helgum, Ångermanland. Hon blöder näsblod och har precis blivit misshandlad av sin far. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen. Och händelsen kan vara Sveriges med omtalade försvinnande genom historien.

 


S6 – 61. Mannen utan hjärta – Del 2

Olösta Fall logga_500kb

Del 2 av 2. Lyssna på den första delen av Mannen utan hjärta innan du lyssnar på denna andra del. Historien om identifieringen av Miguel Angel är som ett kapitel för sig i den här märkliga berättelsen om hans fruktansvärda öde. Allt började med kopian av ett id-kort som hittades i mannens ficka under obduktionen. Ett id-kort som tillhörde Miguel Angel. Men en identifiering har aldrig gjorts genom DNA eller tandkort och det finns en hel del oklarheter om det gick att använda hans fingeravtryck. Faktum är att familjen inte ens är säkra på att det är Miguel Angel som ligger begravd i London och har fått tillåtelse att genomföra en gravöppning för att kunna genomföra en identifiering en gång för alla.


S6 – 60. Mannen utan hjärta – Del 1

Olösta Fall logga_500kb

Del 1 av 2. En manskropp ligger och guppar med ansiktet nedåt i vattnet utanför Lidingö. Det är den 22 september 2005 när polisen tillkallas till platsen. Kroppen skickas till obduktion och mannen identifieras som Miguel Angel Martínez Santamaría. En spansk turist på genomresa i Sverige, och polisen utgår från att det hela rör sig om ett självmord. Den avlidne mannens kropp skickas till London där han vill bli begraven enligt sitt testamente. Och där utförs en ny obduktion – nu av brittiska rättsläkare som gör en underlig upptäckt. Miguels hjärta saknas. Vi har intervjuat Miguels bror Fernando och hans syster Blanca, som fortfarande kämpar för att få svar på vad som hänt deras älskade bror.


S6 – 59. Knivmordet på Jessica Torstensson

Olösta Fall logga_500kb

I veckans avsnitt ska vi förflytta oss till december 1992.
Det är året då 19-åriga Jessica Torstensson förlorar livet. Ett fruktansvärt fall som omtalats som polisiärt uppklarat, men än idag år 2020, har ingen fällts för mordet på den unga kvinnan.

 


S6 – 58. Vansinnesdådet i Täby

Olösta Fall logga_500kbI veckans avsnitt ska vi röra oss tillbaka i tiden till år 2007. Samma år som The Ark vann melodifestivalen, som Steve Jobs presenterade den första Iphonen och Rihannas låt Umbrella spelades på varje radiostation. Men det är också året då 38-årige Anders Hagberg vandrade gångsträckan mot pendeltågsstationen i Hägernäs, på väg hem efter en arbetsdag, som så många gånger förr. Men just denna tisdag, den 2:a januari 2007, kom Anders aldrig hem igen.

 


S6 – 57. Försvunnen på finlandsfärjan

Olösta Fall logga_500kbHur kan det vara möjligt för någon att försvinna utan spår ombord på en färja? I veckans avsnitt berättar vi om kinesiska Xun Xu som varit student på KTH i Stockholm. När hon var tillbaks i Sverige för att hälsa på vänner från studietiden, bestämde dem sig för att ta dygnsfärjan till Åbo. Följande morgon, den 21 mars 2009, fångades Xun Xu på en övervakingskamera, förmodlingen påväg upp på övre däck för att se soluppgången. Sedan dess är hon försvunnen.

 


Olösta Fall logga_500kbS6 – 56. Fallet Michael Wijk – Del 2

Del 2 av 2. Vi fortsätter berättelsen om Michael Wijk. Om du inte lyssnat på del 1 än ber vi dig göra det innan du lyssnar på denna andra del. Hur skulle obduktionsrapporten egentligen tolkas, enligt rättsläkaren som skrev den? Och gick det verkligen att utom rimligt tvivel fastställa att Michaels död var en olycka? Michaels bror Håkan Wijk intervjuas.

 


Olösta Fall logga_500kbS6 – 55. Fallet Michael Wijk – Del 1

Del 1 av 2. Den 12 september 2014 hittas en illavarslande påse slängd i ett dike utanför Citygross i Karlskrona. Påsen innehåller 51-åriga Michael Wijks viktigaste ägodelar: bland annat hans pass, hans plånbok och hans mobiltelefon. Bara några dagar senare den 15 september hittas han illa tilltygade kropp flytandes i en småbåtshamn. Av någon anledning väljer polisen att avfärda hans död som en drukningsolycka. SVTs Uppdrag Granskning har granskat Michaels fall och funnit stora brister i utredningen. I detta dubbelavsnitt, kommer vi få höra från Michaels Wijks bror Håkan.


Olösta Fall logga_500kbS6 – 54. Vampyrmordet

En ensam kvinna mördas i en etta på Sankt Eriksplan i Stockholm innerstad år 1932. En såsslev, täckt i någonting som liknar blod, hittas på gatan en bit från brottsplatsen. Dåtidens rubriker målade upp en berättelse om ett brutalt mord på en frånskild fru Lindeström, och en mördare som tros ha druckit av sitt offers blod. Men trots den sensationella medierapporteringen, är fallet fortfarande ett av Sveriges märkligaste olösta mordgåtor.


Säsong 5

podcover_highresS5 – 53. Sommarspecial: Vad hände sen?

Dubbelmordet i Linköping är snart inte längre olöst. Men har verkligen gåtan om mordet på Olof Palme blivit löst? Och vad hände med dottern Ebba efter att hennes pappas fall togs upp i Olösta Fall? I årets sommarspecial följer vi upp på några av de fall där det faktiskt hänt saker.

 


podcover_highresS5 – 52. Mordet i Stuvkällaren

Torsdagen den 13 oktober 2005, arbetar Marie Johansson själv i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg. En underlig kvinna håller sig kvar i butiken efter stängningstid och Marie går ett hemskt öde till mötes.

 


podcover_highresS5 – 51. Röd Niklas – Flygplanet som försvann

En kall februari 1946 lyfter 10 flygplan från Halmstad. De är alla på väg mot Kalixfors utanför Kiruna. Men under flygningarna går någonting fruktansvärt fel. Precis innan en mellanlandning i Luleå ändrar sig vädret drastiskt, och divisionen befinner sig plötsligt i livsfara. Ett av planen kommer fram till sin destination. Resterande 9 uppmanas att nödlanda. Men bara 8 av dessa 9 går att återfinna.


podcover_highresS5 – 50. Mannen från ingenstans

Någonstans därute i den stora vida världen, så finns det någon som saknar en man. Mannen från ingenstans. Vi vet inte var han hör hemma, men han måste ha haft ett hem som alla andra. Och en dag öppnade han ytterdörren till det där hemmet och gick ut. Kanske sa han farväl, kanske inte? Men det måste finnas någon därute som undrar var han blev av…

Någon som inte vet om att han hamnade där, i det leriga traktorspåret i Ekeby, mördad och oidentifierad.


podcover_highresS5 – 49. Fryshusmordet – En älskad och saknad son

Den 31 december 1994 befinner sig den då 16 år gamla Anders Gustafsson på skinnskallelokalen Höder Dart vid Fryshuset. Någonting den kvällen går fruktansvärt fel, och på nyårsdagen 1995, finner man Anders kropp i ett Saltlager några hundra meter från festlokalen.

I veckans avsnitt har vi intervjuat Anders mamma, Lilian Gustafsson, som aldrig någonsin kommer att ge upp hoppet om att fallet om Anders kommer att bli löst.


podcover_highresS5 – 48. Tvättstugemordet i Örebro
Tvättstugan, en så vardaglig plats som ska vara trygg. En plats i ditt hus, bland dina grannar. Där du borde kunna vara trygg. Men varför är vi så rädda för denna plats om kvällen, när lampan släcks? Kan det vara för att händelser som det som hände Maria Andersson i Örebro år 1995, faktiskt har hänt? Och att det ligger och gnager i bakhuvudet, att sådana hemska saker kan ske – hemska mord på en så alldaglig plats som tvättstugan.


podcover_highresS5 – 47. Elisabeth Jansson – Lämnad att dö
Stora rubriker täcker löpsedlarna. ”17-årig flicka funnen i Upplands Väsby. Mördad”. Du möts av de stora svarta bokstäverna mot den ljusa bakgrunden. Det är den försvunna Elisabeth Jansson som hittats mördad.

 


podcover_highresS5 – 46. Dahlsjöfallet – Del 2
Del 2 av 2. Det har funnits många olika teorier om vad som hände Dahlsjötrion och Hymme. Vi går igenom några vittnesmål och frågar privatspanaren Jerker Magnusson om hans teorier. Han har intresserat sig för fallet sedan 90-talet och det visar sig att nya uppgifter har kommit fram så sent som i mars 2020. En uppgiftslämnare påstår att Dahlsjötrion var mer kriminella än vad man först trott, och ett ödesdigert misstag kan vara anledningen till att de försvann.


podcover_highresS5 – 45. Dahlsjöfallet – Del 1
Del 1 av 2. Den 29 juli 1965, dagen då tre förbryllande händelser ägde rum i Göteborg. Tre vänner som ska på campingtur försvinner, utan spår. En student på resande fot skickar ett vykort till sina föräldrar från Centralstationen i Göteborg och försvinner. Och ungefär samtidigt, samma dag, sker ett legendariskt bankrån. Vilken koppling har dessa händelser till varandra?

 


podcover_highresS5 – 44. Mordet på Malin Lindström
Året var 1996. Samma år som Göran Persson blir Sveriges statsminister och kung Carl Gustaf firar sin 50 års dag. Det är också året då den 16-åriga Malin Lindström hoppar på buss 147 mot Husum och aldrig någonsin kommer hem igen.

 


podcover_highresS5 – 43. Kajsa Jakobsson – Spårlöst försvunnen
Det är en varm sensommardag. Din mamma och din syster är på utflykt, när det ofattbara händer. Mamman hoppar ur bilen. Och försvinner. Spårlöst. I veckans avsnitt av Olösta fall möter vi Kristin Jacobsson, dotter till Kajsa Jakobsson, som försvann under ett besök till Gammelstads kyrkby den 19 augusti 2015.

 


podcover_highresS5 – 42. Bröderna Tapper – Del 2
Del 2 av 2. Bröderna Tappers försvinnande i Centralamerika hamnade mellan stolarna, och sökningarna kom igång alldeles försent. Det bildades därför en privat räddningstrupp med bland annat brödernas mamma, som reste dit från Sverige med hopp om att få prata med vittnen och försöka få reda på vad som hänt. De kom i kontakt med vittnen som tror sig ha sett bröderna både innan och efter deras försvinnande.

 


S5 – 41. Bröderna Tapper – Del 1podcover_highres
Del 1 av 2. Bröderna Stefan och Jonas Tapper gav sig ut på sitt livs äventyr år 1998. De skulle cykla från Alaska i norr till Kap Horn i söder men i Belize ändrades planerna drastiskt på grund av en orkan. Många av vägarna var förstörda, och på ett sista vykortet som skickades hem till deras familj, skrev de att de skulle fortsätta sin resa med segelbåt istället. Det finns ingen som med säkerhet vet, vad som hände sen.

 


podcover_highresS5 – 40. Carlos Pizarros försvinnande
Carlos Pizarro var 4 år gammal när han fick sin autismdiagnos. År 2004 hade han hunnit bli vuxen och ta de första stegen till att bli självständig med en egen lägenhet på ett LSS-boende i Strömsund. Den 9 maj gav han sig ut på en cykeltur, för att aldrig återvända. I veckans avsnitt av har vi intervjuat Carlos mamma Estrella.

 


podcover_highresS5 – 39. Samlaren Kurt Hellström
1992. Året då USA och Ryssland deklarerar ett formellt avslut på kalla kriget. Då Bingolotto börjar sändas nationellt i Sverige och vi inför tjugokronorssedeln. Men det är också året då ett rånmord skakade om nackaborna. Ett rånmord som trots DNA-spår och gediget polisarbete, nu 2020, fortfarande är ett av Sveriges mest omtalade olösta fall. Mitt i familjetäta Saltsjö-Duvnäs mördas Kurt Hellström i sitt eget hem.

 


podcover_highres

S5 – 38. Var är Asefa?
Asefa från Hultsfred försvann i maj 2019 och kvar står de anhöriga utan svar. Vi har intervjuat hennes bror Reza som desperat försöker få reda på vad som hänt hans syster.

 

 

Säsong 4


podcover_highres

S4 – 37. Specialavsnitt – Försvunnen
I årets julspecial önskad av er lyssnare tar vi upp 4 kortare fall om försvunna personer. 21.000 personer – så många försvinner i Sverige varje år. Vi berättar om:
– Lisbeth 83 år, som försvann från Östersund 2019
– Samer 40 år, som försvann Älvsered 2017
– Asefa 21 år, som försvann från Hultsfred 2019
– Henrik 12 år, som försvann från Ängelholm 1999


podcover_highres

S4 – 36. Fallet Emmeli – Del 2
Del 2 av 2. Emmeli Olsson var bara 21 år gammal när hon hittades skjuten i Karlskrona. Om hon blev skjuten eller sköt sig själv blir svårt för en åklagare att bevisa. Tiden innan hennes död befann hon sig i en väldigt utsatt position. Istället för att få vård för sitt missbruk blev hon placerad på ett akutboende där kriminaliteten och drogerna flödade. Vem bär ansvaret för det?I veckans avsnitt har vi intervjuat journalisten Martin Hult från SVT Nyheter Blekinge, som tillsammans med journalisten Erik Alfredsson har granskat Fallet Emmeli för att försöka ta reda på vilket ansvar kommunen och socialtjänsten hade för vad som hände Emmeli.


podcover_highres


S4 – 35. Fallet Emmeli – Del 1
Del 1 av 2. Vad händer när skyddsnäten försvinner, när systemet sviker och man står maktlös inför sitt eget öde? En ung kvinna blir skjuten och vem står ansvarig för hennes liv?Det var den 7 september 2015, strax före kl 22.00, som ett larm inkom om en svårt skadad kvinna i Karlskrona. Det var 21-åriga Emmeli Olsson. När ambulansen når bostadsområdet är det försent.


podcover_highres

S4 – 34. Felix Dahl – Mordet i Goa
2015 hittas en ung man avliden på en enslig grusväg vid den lilla byn Patnem i Indiska Goa. Det visar sig vara den 22 år gamla Felix Dahl. Hur eller varför han befann sig på den lilla stigen är det än idag ingen som vet, och det som den lokala polisen avskriver som en olycka ska visa sig vara någonting helt annat.

 


podcover_highres

S4 – 33. Annelie Ojonen – Fortfarande försvunnen
I slutet av förra året bestämde polisens kalla fall-grupper att de skulle testa en ny obeprövad metod: nu skulle de be allmänheten om hjälp via polisens hemsida för att få in tips om några utvalda fall.Bland de 15 namn som fanns på listan som kalla fall-gruppen i syd publicerade fanns hennes namn: Annelie Ojonen. Hon skulle också komma att bli en av de som polisen fick in tips om och nu skulle de söka efter henne med spårhundar. Kan det vara så att fallet om försvunna Annelie från Öland äntligen kommer kunna lösas?


podcover_highres

S4 – 32. Matilda – Det saknade barnet
Matilda Blomgrens föräldrars vårdnadstvist var långdragen och hade pågått alldeles för länge. Och mitt i stormens öga befann sig Matilda 6 år gammal. Precis innan vårdnadstvisten äntligen skulle få ett slut i Tingsrätten, så skulle Matilda komma att försvinna tillsammans med sin mamma Elena. Sedan den 5 maj 2013 har ingen i familjen Blomgren fått något levnadstecken från dem. De är spårlöst försvunna och befinner sig troligtvis utomlands. I veckans avsnitt av Olösta Fall intervjuar vi Matildas farmor Annette.


podcover_highres

S4 – 31. Styckmordet på Marua Ajouz
I oktober 2003 gör två svampplockare en fruktansvärd upptäckt i Bokskogen i närheten av Torups rekreationsområde. I en björkdunge finner man ett kranium som visar sig tillhöra en kvinnokropp.

 

Säsong 3


podcover_highres

S3 – 30. Fallet om Cats Falck och Lena Gräns
Söndagskvällen den 18 november 1984 var kall i Stockholm.Trots att temperaturen var strax över noll grader så var det ändå tillräckligt kallt för att marken i Hammarbyhamnen skulle bli hal som en isbana. Det blev så halt att Cats Falck tappade kontrollen över bilen och körde över kajkanten med sin vän Lena Gräns i passagerarsätet. Om det nu var så det gick till. För det finns många som tror att det som konstaterades vara en tragisk olycka faktiskt var något helt annat. Ett dubbelmord på en grävande journalist och en småbarnsmamma.podcover_highres
S3 – 29. Mordet på Pernilla Theorin
Hur kan en ung kvinna mördas utan att någon blir dömd för mordet? Och hur kommer det sig att en blå T-shirt med gula kronor är det mest centrala i utredningen? I veckans avsnitt av Olösta Fall får du höra om det mystiska mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006.

 


podcover_highres

S3 – 28. Vad hände Therese?
2004 skulle bli 2005 den nyårsaftonen. Det som skulle vara en glad och bekymmersfri festkväll för systrarna Alexandersson slutade i förvirring, berusning och sedan inträffade det som inte fick hända. Therese försvann. Och när hennes kropp upphittades drygt 6 månader senare i en sjö gick inte dödsorsaken att fastställa men Leif GW Persson misstänker brott. Vad hände egentligen Therese Alexandersson?


podcover_highres
S3 – 27. Annies mystiska död – Del 2
Del 2 av 2.
Annies sista dagar i livet kantades av mystiska händelser. En stalker som utgav sig för att vara en känd rugbyspelare men visade sig vara någon annan uppvaktade henne. Telefonsamtal som ska ha ägt rum mellan Annie och hennes bästa vän finns inte att hitta i några samtalslistor. Men viktigast av allt: Annie uttryckte en oro till sina vänner och sin familj, dagarna innan hon hittades död, men hon kunde inte riktigt säga vad som pågick.


podcover_highres
S3 – 26. Annies mystiska död – Del 1
Annie Börjesson hittades död på en strand i Skottland under mystiska omständigheter i december 2005. Hennes död avfärdades snabbt av myndigheterna och polisen i Skottland som antingen en drunkningsolycka eller självmord. Men varför hemligstämplades en utredning som kommit fram till att inget brott misstänks? Och varför har varken familjen eller medierna fått ta del av utredningen som så snabbt lades ned?


podcover_highres
S3 – 25. Mannen i brunnen
På en gammal övergiven gård i Långaröd, Hörby kommun, gör en spolbilschaufför ett makabert fynd. Ett fynd, som visar sig vara en man som som försvunnit 18 år tidigare.

 


Sommarspecial


podcover_highres
24. Nyckeln til Palmemordet – Del 3
Sommarspecial – Del 3 av 3. Den grävande journalisten.
När Jan Stocklassa följer Stieg Larssons spår stöter han på det fingrerade namnet Jakob Thedelin. Det visar sig vara en person som inte bara hatar Palme, han är dessutom fruktansvärt lik fantombilden på Olof Palmes mördare. Jan bestämmer sig för att göra en undercover-operation för att ta reda på mer. I veckans avsnitt, sista delen av Nyckeln till Palmemordet, får du höra de inspelningar som Jan spelat in vid mötet med Jakob Thedelin. Kommer mordet på Sveriges statsminister att få en lösning?


podcover_highres
23. Nyckeln til Palmemordet – Del 2

Sommarspecial – Del 2 av 3. Palmehatet.
I veckans avsnitt gör vi en djupdykning i motiven som enligt Stieg Larsson och Jan Stocklassa låg bakom mordet. Palmhatet och Sydafrika-spåret, hur hänger det ihop? Och varför är den mytomspunna mannen Bertil Wedin så intressant, enligt Steg Larssons teorier?


podcover_highres


22. Nyckeln til Palmemordet – Del 1
Sommarspecial – Del 1 av 3. Journalisten och författaren Jan Stocklassa har fått tillgång till deckarförfattaren Stieg Larssons arkiv om mordet på Olof Palme. Men vad är så speciellt med just hans arkiv? Jan anser att det innehåller nyckeln till Palmemordet och att mordgåtan kommer få en lösning inom bara några år.


Säsong 2


podcover_highres
S2 – 21. Fallet om Johan Asplund
Snön ligger tung över Bosvedjan i Sundsvall, och dagarna har blivit kortare och mörkare. Pulkabackarna är fyllda av skrattande barn, och julen närmar sig med stormsteg. Det är November 1980, året då prinsessan Viktoria blir kronprinsessa, året då Ronald Reagan vann USAs 40e presidentval och Sverige ställer fram klockan en timme, då man inför sommartid för första gången sedan 1916. Men det är också året, då en 11 årig pojke ska komma att försvinna från sitt hem i bostadsområdet Bosvedjan i norra Sundsvall.


podcover_highres
S2 – 20. En värmländsk mordgåta – del 2
Del 2 av 2. Det omtalade mordet på radiohandlaren David Bengtsson i Karlstad 1942, preskriberades redan 1967. Om du inte redan har lyssnat på förra veckans avsnitt: Avsnitt 19: En värmländsk mordgåta del 1, så gör det först.

 

 


podcover_highres
S2 – 19. En värmländsk mordgåta – del 1
Del 1 av 2. Det omtalade mordet på radiohandlaren David Bengtsson i Karlstad 1942, preskriberades redan 1967. Inget fall är mindre viktigt, så i en serie på två delar djupdyker vi i polisens förundersökning från 1940-talet och denna värmländska mordgåta som fortfarande förbryllar den som tar sig tiden att lyssna.

 


podcover_highres
S2 – 18. Juliet Kavinga
I maj 2005 försvinner den gravide Julia Kavinga spårlöst. Hennes vänner anar onåd, men då Juliet befinner sig illegalt i landet vågar de inte kontakta polisen angående hennes försvinnande. Den 30 juli 2006, mer än ett år senare, flyter en kvinnokropp upp i Mälaren vid Lullehovsbron ute på Ekerö. Det är Juliet.

 


podcover_highres
S2 – 17. Helena Andersson
Natten mot den 14 juni 1992 var sista gången som Helena Andersson syntes till. Hon hade varit ute och dansat med vänner på Stadshotellet i Mariestad när hon skulle bege sig hem. Natten övergick till tidig morgon och Helena kom aldrig hem. Istället hittades några av hennes tillhörigheter utspridda i närheten av hennes familjehem. Hennes ringar och hennes blodiga sandaler.


podcover_highres
S2 – 16. Sigtunafallet
Det är den 24:e oktober 1993, när ett kompisgäng i 20 årsåldern bestämmer sig för att ta en krogrunda på utestället Plantagen, på Stora Gatan 34 i Sigtuna. De är vid gott humör och på bussen in till stan skapar de sig nya bekantskaper. Kvällen är ung och stan bjuder på ett glatt uteliv. Men historien slutar helt i motsatsen till glädjefyllt. Under natten försvinner 19-årige Örjan Sellin spårlöst.


podcover_highres
S2 – 15. Var är Lucas Löfström?
UPPDATERING (2019-06-28): Det har nu bekräftats av Missing People att Lucas har hittats död. I nuläget misstänker polisen inget brott. Lucas var bara 19 år gammal när han försvann spårlöst från Strömsund den 14 september förra året. Nu har han varit saknad i ett halvår och hans familj står fortfarande utan svar.

 


podcover_highres
S2 – 14. Dubbelmordet i Linköping

Uppdatering: Fallet löst. I September 2020 dömdes en 37 årig man för mordet. Mannen har erkänt och dömdes den 1 oktober till rättspsykiatrisk vård för morden.

Det är klockan 07.50 på morgonen den 19 oktober 2004 som en fruktansvärd händelse skakar Linköping. Det är på Kanberget i ett lugn villaområdet som det oförklarliga sker. Ett brutalt knivmord som kostar en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna livet. Fallet har gäckat polisen i mer än 14 år, och det är efter mordet på stadsminister Olof Palme en av de största svenska utredningarna som gjorts.


podcover_highres
S2 -13 Serievåldtäktsmannen
Tänk att någon följer efter dig på cykel i flera kilometer. Hur mycket du än intalar dig själv att du inte kan vara förföljd så sker plötsligt det otänkbara. Han som följer efter dig cyklar in i dig. Och det är inte av misstag. Detta avsnitt handlar om den cyklande serievåldtäktsmannen i Malmö som överföll tre kvinnor under sommaren 2018.


podcover_highres
S2 -12. Kenneth – Dödsorsak okänd
Det är natten mellan onsdagen den 10 november och torsdagen den 11 november år 2010, som ett larm inkommer till SOS. En brand har utbrutit i en källarlokal i Ängelholm.

 


Säsong 1


podcover_highres
S1 – 11. Rånmordet på Odengatan
Detta är ett bonusavsnitt av Olösta Fall, med Sofie Nyblin och Nathalie Seow. I dagens avsnitt ska vi berätta för er om mordet på den 72 åriga porslinsbutiksägaren, Bengt Norman, i Stockholm 1998.

 


podcover_highres
Specialavsnitt: Lyssnarfrågor
I dagens avsnitt svarar vi på alla lyssnarfrågor som trillat in och ni får veta lite mer om vad som sker bakom kulisserna.
Glad advent, god jul och ett riktigt gott nytt år!

 


podcover_highres
S1 – 10. Robin Nilsson – Kampen om rättvisa
Robin Nilsson hade precis kommit hem till familjen i Falkenberg efter en lång resa till Australien. Familjen återförenades igen efter 1,5 år. Men lyckan blev inte långvarig.

 


podcover_highres
Bonus: 1. Var är Patrik? – Intervju med pappa Jörgen

I detta bonusavsnitt får du höra en exklusiv intervju med Patriks pappa Jörgen, om kampen bakom kulisserna och besvikelsen mot en skola som vägrar ta ansvar för sina elevers mentala hälsa.

 


podcover_highres
S1 – 9. Lennart Lelle Hildebrand – Sanningens tid är nu

Ibland när man läser rubrikerna i kvällspressen känns de som tagna ur en film. Det låter för otroligt för att vara sant. Lennart Lelle Hildebrands försvinnande den 25 januari 1999 är ett sådant fall som kantas av otroliga omständigheter.

 


podcover_highres
S1 – 8. De försvunna flickorna – Del 2

Jasmina Jasharaj var bara 6 år när hon försvann den 28 juli 1997 i Sävsjö. Polisen misstänker att hon har utsatts för brott och de dömda barnmördarna Ulf Olsson och Anders Eklund har varit aktuella i utredningen. Bara en månad innan Jasminas försvinnande försvann åttaåriga Mariam Adam bara några mil bort. Kan Jasminas försvinnnande ha en koppling till Mariams?


podcover_highres
S1 – 7. De försvunna flickorna – Del 1

Mariam Adam var bara 8 år när hon försvann den 27 juni 1997 från en lägergård i Hultafors där hon hållit sig gömd med sin familj efter ett negativt utvisningsbeslut. Polisen misstänkte inledningsvis hennes pappa utan att några bevis fanns för att han ska ha legat bakom hennes försvinnande.

 


podcover_highres
S1 – 6. Mordet på Linda Chen

Det är Fredagen den 29 juli 2009. Solen skiner på himlen och Linda Chen, 32 år från Falun, och hennes fästman, 34 år, njuter av varsin glass på en uteservering på Torsångs Café i Borlänge. De är nykära, och ska gifta sig i stora kopparbergs kyrka i Falun om drygt en vecka. Men det blir inget bröllop. Dagen efter parets besök i Borlänge försvinner nämligen Linda spårlöst. Hon hittas senast brutalt mördad. Men, vem var mördaren egentligen?


podcover_highres
S1 – 5. Backpackern som försvann

Max Castor backpackade som 20-åring i Australien år 2004. Som så många unga efter studenten ville han fly alla måsten i Sverige och ge sig av. Av okänd anledning skickade han plötsligt hem alla sina tillhörigheter och ett brev till sin familj som förklarade att han skulle försvinna. Vad hände egentligen Max?

 


podcover_highres
S1 – 4. Mordet på Amiralsgatan

Torsdagen den 12e januari 2017 hittas en ung man skjuten vid busshållplatsen på Amiralsgatan, vid station Rosengård i Malmö. Det är den 16 åriga Ahmed Obaid, som är på väg hem från ett träningspass. Nu, mer än ett och ett halvt år efter mordet, är Ahmeds mördare fortfarande på fri fot. Utredningen pågår fortfarande, men bevisen är svaga och medierna har tystnat.


podcover_highres
S1 – 2. Sommarmordet i Göteborg

Morgonen till söndagen den 24 juli 1994 hittas en kropp på Östra kyrkogården i Göteborg. Kroppen är avklädd och kläderna hittas i ett närliggande buskage. Det är en ung kvinna, och det bekräftas snabbt att hon blivit strypt till döds. Kroppen tillhör den 16 åriga Malin Olsson från Dalsed.

 


podcover_highres
S1 – 1. Var är Patrik?

Patrik Linfeldt var på väg hem till Malmö från Falun och skulle byta tåg på stationen i Mjölby men steg av på fel station och försvann. Det har nu gått mer än ett år sedan Patriks försvinnande.

 

 

prenumererapå