Misstänkt person anhållen i Helena-fallet. Men varför togs inte det viktiga vittnesmålet på allvar?

Måndagen den 23 augusti 2021 anhölls en misstänkt person i fallet om försvunna Helena Andersson i Mariestad. Det var till mångas glädje en stor nyhet – äntligen händer det något i fallet som varit olöst i över 29 år. Skulle det äntligen kunna klaras upp, skulle Helena en gång för alla hittas och skulle den som gjorde henne illa den natten äntligen stå till svars?

Under sommaren 2021 släppte vi några repriser med nya introt och ett av de fallen vi släppte på nytt var fallet om Helena Andersson. I det nya introt berättade vi att författaren och journalisten Lotte Dalgaards hade släppt en bok om Helena-fallet med namnet: ”Mardrömmen i Mariestad – Historien om Helena Anderssons försvinnande”. Inför att vi skulle släppa reprisen, så hade vi mailkontakt med Lotte som exklusivt kunde berätta för oss att det inkommit ett trovärdigt viktigt vittnesmål från ett vittne. Vittnet hade kontaktat Lotte efter att boken släppts och Lotte hade gått med informationen till Kalla Fall-gruppen.

Men Lotte hörde ingenting från polisen. Så i august 2021 mailade hon Anders Eriksson från Kalla Fall-gruppen och frågade varför de inte följde upp på så pass intressanta uppgifter. Och först nu den 23 augusti verkar polisen agera och följa upp på spåren som vittnesmålet ledde till.

I en artikel som publicerades idag den 24 augusti i Mariestadstidningen berättar Lotte att vittnet ska ha gått till polisen med dessa uppgifter redan i september 1992 – men aldrig hört något därefter. Varför har vittnesmålet inte tagits på allvar? Hade fallet om om försvunna Helena Andersson kunnat bli löst redan 1992 om polisen hade undersökt vittnesmålet redan då?

Lyssna på vår repris om fallet Helena Andersson med det nya introt här:

Artiklar:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7dP9KK/systern-om-misstankte-mariestadsmannen-kan-sta-i-kon-pa-ica

https://www.expressen.se/gt/krim/en-person-har-delgivits-misstanke-om-mordet-pa-helena

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.